כתבה: ערגה אלוני
תת המין החופי של כרכום גיירדו Crocus aleppicus הוא צמח אדום המשתייך למשפחת האיריסיים.
גיאופיט זה הוא בעל פקעת בקרקע המתחלפת בכל שנה, בדומה לכל מיני הסוג כרכום המונים כ-90 מינים, פקעת הצמח היא חד-שנתית. בכל שנה נוצרת פקעת חדשה הצומחת בראשה של הפקעת הישנה, אשר מתרוקנת ונרקבת. שורשים מתכווצים המצויים בבסיס הפקעת, מושכים את הפקעת הצעירה לעומק הנכון בקרקע. את הפקעת עוטפת קליפה חומה סיבית, אשר מגנה על האבר מפגיעה.
העלים 5-4, מתפתחים עם הפריחה. הם צרים מאד, דמויי סרגל ובמרכזם עורק בהיר לבן.
כרכום גיירדו חופי. צילם: אבנר אברהם ©
מימין – פרחים ועלים; במרכז – גוון סגול בחלק התחתון של העטיף ; משמאל – הפריחה מתקיימת כאשר לצמח יש עלים. במרכז הפרח צלקת מפוצלת ואבקנים צהובים.
להגדלה – לחצו על התמונות
תקופת הפריחה היא בראשית החורף – נובמבר ודצמבר, ועיתויה המדויק מוכתב לפי המועד של גשמי החורף הראשונים. הפרח של כרכום גיירדו נכון, בעל עטיף כותרתי בן 6 אונות לבנות (בתת המין החופי – סגולות) , אורכן כ-3 ס"מ. צינור העטיף ארוך ונמשך לתוך הקרקע עד בסמוך לפקעת. אונות העטיף נפתחות ונסגרות בהתאם לתאורת היום. ביום סגריר הם נסגרות ובשמש הפרח פתוח. צבע העטיף אינו אחיד. לעיתים צבע האונות סגול או מקווקו קווים סגולים מעטים הנמתחים לקרקע. מידת עוצמת הצבע משתנה בין הפרחים. השחלה תחתית. עמוד העלי ארוך, מסתיים ב-3 צלקות צהובות כתומות, מפוצלת למספר אונות דקות.אבקנים 3,
עלי זירים קצרים המעורים באונות העטיף. המאבקים מוארכים ניצבים. האבקה נעשית לרוב ע"י דבורים. לאחר ההפריה מתפתח פרי בקרקע. באביב, הוא עולה אל פני הקרקע, ההלקט מתעבה ומבשיל את הזרעים.
כרכום גיירדו חופי. צילם: אבנר אברהם ©
מימין – פרחים בדרגות התפתחות שונות; משמאל – דבורת דבש מאביקה את הפרח.
כרכום גיירדו קרוב לכרכום חורפי שהוא המין הנפוץ ברוב אזורי הארץ הים-תיכוניים. לעומת זאת תפוצתו של כרכום גיירדו מוגבלת לצפון הגולן ולגליל המזרחי. נחל דישון מפריד בין תחומי התפוצה של שני המינים. תת המין כרכום גיירדו חופי גדל במובלעת מקוטעת מזו של אוכלוסיות הגליל והגולן של כרכום גיירדו והיא מתרכזת באזור צר בחוף הכרמל ובצפון השרון – שם ידועים 13 אתרים בין הבונים למעגן מיכאל, וכן בבית חנניה. בית הגידול בחוף הכרמל הוא בתה ים-תיכונית שעל רכס הכורכר. תת המין החופי אנדמי לישראל.
תכונה משותפת לטקסונים הללו היא צלקת העלי המפוצלת למספר אונות דקות אך הם נבדלים בכך שבכרכום גיירדו המאבקים צהובים ואילו בכרכום חורפי המאבקים שחורים. כרכום גיירדו החופי שונה מכרכום גיירדו של צפון הארץ בצבע העטיף שהתווסף לו גוון סגול.
מימין – כרכום חורפי; משמאל – כרכום גיירדו. צילמה: ערגה אלוני ©
ספרות:
זהרי מ 1987 כל עולם הצמחים. עם עובד.
שמידע א פולק ג 2007 הספר האדום צמחים בסכנת הכחדה בישראל. רשות הטבע והגנים.
===========================
כל הזכויות שמורות ל"כלנית" ©
ציטוט: אלוני ע 2016 כרכום גיירדו חופי Crocus aleppicus – תת-מין אדום הפורח בחוף הכרמל (דצמבר 2016), פורחי החודש, כתב-עת "כלנית" מספר 3.
https://www.kalanit.org.il/crocus-aleppicus/