משאבי כלנית

השרך לשון-אפעה ; חלון אל העבר הגיאולוגי וחלון אל השרכים

לשון-אפעה הוא שרך נדיר ביותר בישראל אשר שני המינים שלו בארץ נמצאים בסכנת הכחדה והוכרזו כמינים אדומים (שמידע ופולק 2007). השנה זכינו לראות ולתעד אותם באותו מועד, במחצית השניה של חודש נובמבר;  בצפון, בחוף שמורת הבונים גדלה לשון-אפעה קטנה ובחולות הערבה גדלה לשון-אפעה רבת-עלים. לשון-אפעה שייכת לקבוצה מיוחדת של שרכים הידועה מאז תקופת היורה-טריאס. על הקבוצה ועל האופייני והמיוחד לכל מחלקת השרכים במאמר הבא.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

סיכום השתלמות כלנית לשפלת השומרון – "המשולש"

השתלמות כלנית בחודש דצמבר 2023 סקרה את אזור שיפולי צפון מערב השומרון (קראנו לו משולש בחן-חריש- עמק חפר" או אזור בקה אל-ע'רביה) וצחנה בודדת בגבעת הכלניות אשר במזרחו של עמק חפר. ביקרנו בחלקות של "שרידי הצומח הטבעי" בחבל ארץ זה וניסינו להבדיל בין יחידות הצומח הטבעי שהיה קיים מקדמת דנא לבין עצים וצמחים אשר "פלשו" לאזור בעקבות החקלאות המסורתית וההתישבות הצפופה הרב-תקופתית שהתנחלה במקום לאורך הדורות. ביקרנו במדרון תלול בעל נארי מפותח בכפר מרג'ה ורשמנו "בפעם הראשונה למדע" את המינים המאפיינים חברת חורש טבעי של אלון מצוי. מאידך ביקרנו בכמה עצי אלון תבור מרשימים ובחלקות יער של חברת אלון תבור ואשחר ארץ-ישראלי ודנו באפשרות כי חברת צומח זו היתה צומח הקלימקס של האזור והאם ומדוע חרוב מצוי, אלת מסטיק וזית אירופי בר נכללו בה? קינחנו בגבעת הכלניות בה רואים "שחור על גבי לבן" מה קורא לשטח מכוסה כלניות עם רעיה מבוקרת כאשר זונחים אותו…וממרום הגבעה סיפרנו על העבר של עמק חפר שהיה מכוסה ביצות ומקווי מים טבעיים אשר צמחים טרופיים ואולי אפילו תנינים היו שכיחים בו בעבר.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

סיכום השתלמות חוג כלנית לעמק המצלבה בירושלים, סתיו תשפ"ד 16.10.2023

בהשתלמות כלנית זו, עסקנו כנושא מרכזי במבשרי הגשם הם פורחי הסתיו, ובאקולוגיה והתאמה של קבוצת הגיאופיטים לסובב הים תיכוני. זכינו לגלות רק שני גושים של סתוונית ירושלים  – Colchicum hierosolymitanum , כנראה עקב הכחדת האוכלוסייה בשלושים שנים האחרונות.  דנו מהו "הגשם היורה" ומה מאפיין את האקולוגיה של שוק הסתיו.  אפיונו את האזור הים-תיכוני באקלים דו-עונתי קיצוני בו בקיץ הגשמים נעדרים חמישה חודשים ויותר.  בהתאם, פורחי הסתיו מעבירים מהאביב משאבי מזון תוך אגירה תת-קרקעית ופורחים לרוב ללא עלים, בסתיו. התמקדנו בהתאמות הפריחה של חמישה מינים: סתוונית ירושלים, בן-חצב סתווני, חצב מצוי, כתלה חריפה וחורשף מצויץ.  כמו כן, דנו בפנולגית הפריה של עצי ושיחי חורש ים תיכוניים אשר מבשילים בסתיו להם פרי עסיסי מתוק או עסיסי-שומני:  זית אירופי, ער-אציל, מיש דרומי, פועה מצויה, שבטן לבן, שרביטן מצוי, דבקון הזית ואספרג החורש.  הופתענו לגלות שהחרובים השתולים בעמק המצלבה עדיין לא פורחים וניסינו להסביר מדוע קטנית זו הפרידה את הזוויגים והיתה לצמח דו-ביתי.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

סיכום השתלמות כלנית אזור ירושלים, פריחת החלמוניות והגשם הגדול, 23.11.2023

בהשתלמות כלנית האחרונה, ביקרנו בתחנות באזור ירושלים בהן ישנן עדיין אוכלוסיות פורחות של חלמונית גדולה. סוף חודש נובמבר הוא שיא פריחת החלמוניות באתר מעלה רחבעם, וסוף פריחת החלמוניות באתרים באיזור בית צפאפה, ושדה בועז. אתר החלמוניות בנחל קטלב גמר לפרוח זה מכבר.   בנוסף לחלמוניות זכינו לראות שני מיני סתווניות ולא מצאנו פריחה של המין השלישי – סתוונית טוביה. ראינו פרטים יפים של סתוונית ירושלים בגבעת המטוס בבית צפאפה וסוף פריחה בעמק המצלבה.  הפריחה המאוחרת של סתוונית ירושלים השנה בדיוק באותם אתרים בהן אנו מכירים אותם בשנים קודמות – הינה אינדיקציה ברורה לכך שהשנה רוב הצמחים פורחי הסתיו מאחרים לפרוח לפחות בשבועיים.  סתוונית היורה מופיעה בשיא הפריחה עם עלים בכיסי קרקע בין סלעים בתחנת עמק המצלבה, ואיבי הנחל, ליד תקוע.  למדנו להבדיל בן שני מיני הסתוונית. 

אי מציאת סתוונית טוביה, בתחנת מעלה רחבעם ובתחנות שעשינו בחתך כביש מעלה עמוס – רוג'ום א-נאקה, מרמזת גם היא על האיחור בפריחה בסתיו תשפ"ד.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

סיכום עונת פריחת החצב – תשפ"ג 2024

אבי שמידע, חוג כלנית, המחלקה לאבולוציה ואקולוגיה והמרכז לרציונליות – האוניברסיטה העברית בירושלים – avi.shmida@gmail.com מרס שמאלי, חוג כלנית – mars@en-harod.org רענן דונוביץ, חוג כלנית

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

קליסטמון הנצרים – מין פולש בישראל

עמית מנדלסון, אקולוג טבע עירוני, החברה להגנת הטבע –  amitmendelson@gmail.com ———————————— תקציר: אנו מדווחים לראשונה על הופעתו של קליסטמון הנצרים Callistemon viminalis כמין גר (זר)

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

סיכום השתלמות כלנית בגוש-עציון וברכס-מעון

השתלמות כלנית לגוש-עציון ודרום יהודה נערכה בתאריך 4.4.2022, בתחילת של גל חום אביבי אשר בא מיד אחרי חודשיים של תקופה קרה וגשומה אשר לא זכורה לכותבי שורות אלה מאז שנות השישים של המאה הקודמת! כתוצאה מהחורף הקר במיוחד ראינו איחור של 5-8 שבועות בהופעת גלי הפריחה בחבל הים-תיכוני , לדוגמא כלניות, רקפות, ציפורנית מצרית, ורוניקה סורית, עירית גדולה, סירה קוצנית, חיננית הבתה וכתמה עבת-שורשים עדיין פרחו.  מאדיך רשמנו את תחילת פריחתם של האגס הסורי, עוזרר קוצני, וקטלב מצוי כאשר האלון המצוי היה עדיין ב"תרדמת ניצנים חורפית". גל החום הקיצוני ש"נפל עלינו" בין סוף חודש מרץ לתחילת אפריל, הזניק את הצמחיה החד-שנתית למרבדי פריחה צבעוניים מרהיבים ואנו השתכרנו מריחות הפרחים ולמדנו את הסיסטמטיקה של שצמחי הבר של ארצנו. במיוחד הרשימו מרבדי המצליבים, הגרניים, השושנתיים והמורכבים בעלי יכולת צמיחה בטמפרטורות נמוכות יחסית. מעניין כי יחסית להשתלמויות קודמות באזור יהודה מצאנו הפעם מעט מאוד מינים נדירים ואנדמיים.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

הסוג כלך ומיני הכלך בישראל והלבנט

הסוג כלך 170 מינים (220 ויקיפדיה) ומאופיין בעמודי תפרחת "ענקיים" נישאים זקוף על גבעול חלול בעלי תפרחות סוכך שופעות. הצמח המת מתקשה ונשאר זקוף ובולט.  מחקרים סיסטמטיים שפורסמו לאחרונה מאפשרים לנו לראות באור חדש את מיני הכלך בישראל, לחקור על קשריהם עם קבוצות הכלך השונות בעולם וללמוד על הביוגיאוגרפיה והאבולוציה שלהם.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

על שני מיני זנבן הגדלים בחרמון: זנבן היערות וזנבן שנוי-פירות

מתוארים במאמר שני מינים של סוג הצמח זנבן הגדלים בישראל רק בחגורה ההררית בחרמון – זנבן שנוי-פירות וזנבן היערות. אלה הם צמחים רב-שנתיים עשבוניים הגדלים בחלקים הגשומים של מרכז אירופה וארצות הים-התיכון. בחרמון, מצוק נמנמן ויער אלון הלבנון למרגלותיו מהווים אתר "לוקוס טרמינוס דרומי" של שני המינים הללו.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

דלעת-נחש רבת-פרחים – צמח חרמון חדש לצמחיית ישראל

אנו מתארים לראשונה מין דלעת-נחש חדשה לישראל מהר-חרמון – דלעת-נחש רבת-פרחים Bryonia multiflora . זהו מין מטפס עשבוני רב-שנתי בעל פקעת ענקית בעומק האדמה הצומח עם גבעולים ארוכים באביב ופורח בחודש מאי בחגורת היער ההררי בחרמון. זהו מין ויקרי וקרוב לדלעת-הנחש המצויה המחליף אותה בהרים גבוהים של המזרח התיכון מדרום תורכיה ועד הרי הזגרוס במערב פרס. ההבדל העיקרי בין דלעת-נחש מצויה לד.נ. רבת-עלים הוא מספר פרחי נקבה רב בתפרחת וקיום שעירות בלוטית באברי התפרחות של המין החדש.

על פי הספרות המין האנדמי שתואר מהר-הדרוזים בשנת 1953 הוא סינונים, כלומר שייך לדלעת-נחש רבת-עלים.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

נוציץ המדבר התגלה במעלה מכמש; על מיני הנוציץ בלבנט ועל האבולוציה בסוג נוציץ

נוציץ המדבר Pterocephalus pulverulentus, בן-שיח הגדל בהרי המדבר ובחגורת הספר נמצא לאחרונה (10.8.22) בישוב מעלה-מכמש אשר בחבל בנימין מצפון לנחל פרת. זהו צמח נדיר ביותר בישראל הגדל בהרי הסהר-הפורה ומגיע דרומה עד מרכז סיני ודרום ירדן מחד ועד הרי מדבר-סוריה. בדיקה בספרות מעלה כי באזורנו נתון עוד טקסון רב-שנתי של נוציץ, נוציץ ערבי Pterocephalus arabicus אשר ההפרדה בינו לבין נ.המדבר איננה ברורה ואשר פורמלית תואר קודם. על הקשר בין מיני הנוציץ הרב-שנתיים בלבנט מחד, ועל הקשר של נוציץ המדבר עם נוציץ מנוצה ונוציץ עטוף מאידך – במאמר.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

פרופסור דיני (דן) איזיקוביץ ז"ל

דברים לזכרו מאת אמוץ דפני תקציר: פרופסור דן איזיקוביץ (דיני), מחוקרי האבקה והבוטניקה הגדולים בישראל הלך לעולמו (2022-1936). דיני חקר את מנגנוני האבקה של צמחים

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

שיח הצבר המצוי בישראל

למרות שילידי ישראל משולים לצבר המצוי, הצבר הוא מין גר בישראל שהובא ממכסיקו, כנראה עוד במאה השש-עשרה לספירה. במאמר זה אני סוקר עדויות היסטוריות על תפוצתו בישראל, את השימושים השונים בצבר או בחלקיו לצרכי האדם, סוגיות שונות בהלכה היהודית לגבי הצבר, את תולדות הכנימה המהווה סכנה לקיום הצבר בישראל ובעולם ואת המלחמה הביולוגית במזיק.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

"פצצת שמן החרדל" בפירות וזרעים של רכפתן מדברי, והשפעתה על שני מיני קוצנים: קוצן זהוב טורף זרעים, לעומת קוצן מצוי המפיץ אותם

מים ומזון הם גורמים מגבילים עבור בעלי חיים במדבר. פירות עסיסיים של צמחים הם נדירים במדבר ולכן מושכים מגוון של בעלי חיים הניזונים מהם. הפירות מכילים סוכרים, שומנים וחלבונים כגמול עבור אוכלי הפירות הניזונים מהם ומפיצים את הזרעים. רכפתן מדברי מכיל בציפה של פירותיו המתוקים ובזרעים, מטבוליטים משניים (גלוקוזינולטים). אלה משמשים להגנה על הצמח, ובעיקר על אברי הרבייה שלו, מפני אוכלי צמחים (הרביוורים). במאמר זה אנו מציגים את היחסים ההדדיים בין שני מכרסמים, לבין רכפתן מדברי החולקים אתו בית גידול משותף, וניזונים מפירותיו. קוצן זהוב הוא טורף זרעים, האוכל את הפירות ובמרבית המקרים, גורס את הזרעים בשיניו. לעומתו, קוצן מצוי אוכל את הפירות, יורק את הזרעים הרחק מצמח האם וכך מפיץ אותם.  בפירות ובזרעים של הרכפתן מצויה 'פצצת שמן החרדל'.  בציפת הפרי נמצא גלוקוזינולט שהוא מר אך אינו רעיל, ובזרעים נמצא האנזים מירוזינאז אשר מפרק את הגלוקוזינטים לחומרים רעילים. קוצן זהוב, אוכל את הפירות ואת הזרעים ולכן חשוף לחומרי הרעל. לעומתו קוצן מצוי אוכל את הפירות ויורק את הזרעים, וכך הוא אינו מושפע מהרעל ומפיץ את זרעי הרכפתן. במאמר אנו מביאים תוצאות של תצפיות בהתנהגות, ושל ניסויים המבהירים את היחסים המורכבים בין שלושת האורגניזמים.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

צֳרִי מזוהה שוב עם שְׂרָף של לבנה רפואי

מרדכי כסלו, המעבדה לבוטניקה ארכאולוגית, הפקולטה למדעי החיים, אוניברסיטת בר-אילן – Mordechai.Kislev@biu.ac.il אמוץ דפני , המכון לאבולוציה ובחוג לביולוגיה אבולוציונית וסביבתית באוניברסיטת חיפה – amots.dafni@gmail.com אורית

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

אזובית רמון אנדמי נדיר הגדל בהר הנגב (נובמבר 2023)

אזובית רמון Origanum ramonense Danin. המשתייכת למשפחת השפתניים, היא בן שיח אנדמי- נדיר הגדל בהר הנגב הגבוה, ברום שבין 1000-800 מ'. הצמח שעיר רוב אבריו המכוסים שערות צפופות המפרישות שמנים ריחניים. העלים פשוטים יושבים שפתים תמימה, נגדיים על הגבעול, הפרחים לבנים דו-מיניים, צינוריים נתונים בגביע מאוחה דמוי פעמון בראשו 5 שיניים. לכל פרח שתי שפות: העליונה בת 3 אונות מעוגלות, בשפה תחתונה 2 אונות. אבקנים 4 שוני אורך, העלי ארוך מהם. שחלה תחתית, מכילה 4 פרודות המתפזרות עם ניתוק הגביע.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »
הרנוג-השיטים-24.2.21-משכיות-בק.על.-כרמל

על מי נטפל הרנוג השיטים במדבר שומרון?

הרנוג השיטים Loranthus acaciae  נטפל במזרח אפריקה וצפונה עד לים המלח אצלנו כמעט רק למינים של הסוג שיטה.  אולם, מה קורה להרנוג כאשר אין באזור עצי שיטה? במדבר שומרון ועד לעמק בית שאן לא גדלה שיטה סלילנית והרנוג השיטים גדל בעיקר על שיחים הנפוצים כגון רותם המדבר, אוג קוצני, ושיזף השיח.  ייתכן וזו פלישה חדשה של ההרנוג לאזורים תרמופיליים, החסרים עצי שיטה ותוך כדי כך האוכלוסיה עוברת התאמה לפונדקאים חדשים.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

ירבוז קוצני התגלה במרעה בקר ליד קיבוץ מצר – ואולי, טקסון חדש שטרם תואר בספרות.

בהשתלמות חוג לבוטניקה "כלנית", נמצא בתאריך 25.12.2023 בשטח  מרעה פרות של קיבוץ מצר, בגבעות גיר רך אאוקני ממזרח לקיבוץ מצר פרט בודד נקבה של הסוג ירבוז. על אף שירבוז קוצני מתואר כמין הרמפרודיט בעל פרחי זכר בצד פרחי נקבה אנו חושבים כי זהו גנוטיפ חדש חד-מיני של ירבוז קוצני. תמונות של פרט זכרי (ש.כ.) של טקסון זה מאחו פי-גלילות מחזקת אפשרות זאת.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

מתי פורח ערער ארזי בהר-שפנים ליד בית-ג'אן ?

עונת הפריחה של ערער ארזי מוזרה ביותר- אמצע החורף. בעונה זו יש סיכוי רב כי האבקה וגם הפרח הנקבי יפגע ע"י גשם וסופה חזקה ואף על פי כן מועדי הפריחה אשר של עצי ערער ארזי אשר נרשמו בעצים שתולים בירושלים היו בין 21 לדצמבר ל14 בינואר. בביקורנו באוכלוסיית הערער בהר-שפנים בתאריך 18.12.23 הערער עדיין לא הניץ אצטרטבלים זכריים או נקביים. מתי יפרח השנה הערער הארזי ?

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

חרוב דו-מיני התגלה פורח בחודש דצמבר בקיבוץ עין-חרוד

החרוב המצוי Ceratonia siliqua הוא עץ דו-ביתי הפורח בסתיו מחודש ספטמבר ועד חודש נובמבר. עצי הזכר מקדימים לפרוח בממוצע 11 יום לפני עצי הנקבה. להפתעתנו מצאנו השנה (תשפ"ד, 2023) עץ חרוב דו-מיני(הרמפרודיטי) הפורח בחודש דצמבר. זהו כנראה עץ שתול משנות החמישים אשר הורכב או זרעיו הובאו מספרד.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

משטחי פריחה של סתוונית היורה בגבעת התנ"ך בירושלים: מדוע סתוונית היורה כה שופעת השנה?

שפעת פריחה של כתמי גיאופיטים המופיעים אחת לכמה שנים היא תופעה ידועה לחובבי הטבע אך רב הנסתר על הגלוי לגבי הסיבות להופעתה. השנה אנו מדווחים על משטחי פריחה של סתוונית היורה – Colchicum stevenii בחודש נובמבר 2023; אחד מהם הוא משטח הפריחה העז של סתוונית היורה בגבעת התנ"ך בירושלים.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

סתוונית טוביה פורחת בפני-קדם ובכל חגורת הספר (9.12.23)

לסתוונית טוביה – Colchicum tuviae מגיע הכתר " הפרח של המדינה"שכן זהו מין צמח אנדמי לישראל (גדל בעולם רק אצלנו) ונקרא על שמו של טוביה קושניר , הבוטנאי המבטיח בן דור הפלמח שנפל עם לוחמי הל"הבקרבות מלחמת השחרור. זהו גם גיאופיט הגדל ופורח בעיקר בחגורת הספר של יהודה – "צור מחצבתנו", האזור שבו התרחשו רבים מעלילות המקרא כולל סיפורי דוד ירמיהו ועמוס. היא שייכת לקבוצה מיוחדת בסוג סתוונית , בעלת כוסיות מצויצות בבסיס הפרח המיוחדת לספר המדבר. על הביולוגיה והפריחה של סתוונית טוביה מתועדת בכתבה זו.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

סיכום עונת פריחת החצב – תשפ"ג 2024

השנה (2023-24 תשפ"ד), אספו חברי חוג כלנית תצפיות רבות ותמונות אודות אתרים וזמני פריחה(פנולוגיה) של החצב המצוי – Drimia maritima.  בעוד תקופת הפריחה המרכזית של החצב היא בחודש ספטמבר הרי כבר בסוף חודש יולי צופים רבים מחובבי הטבע בפרטים יוצאי דופן, המעלים עמודי פריחה ומתחילים לפרוח בחודש יולי ואף בחודש יוני, "הרחק מעונת הפריחה הרגילה של החצב המצוי." רק אם נאסוף מידי שנה הרבה תצפיות ונשווה אותן נוכל לקבל דגמים אופייניים ונדע מי יוצא מן הכלל ומהו בכלל הכלל. השוואת נתוני הפריחה של החצב לשנים קודמות מעלה אפשרות סבירה כי השנה אחרה אוכלוסיית החצב לפרוח לפחות בעשרה ימים בממוצע. על הסיבות האפשריות לאיחור זה בפריחה בכתבה הבאה.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

כרכום נאה התגלה בפני-קדם, ברכס הכנוב ליד חברון

כרכום נאה Crocus pallasii התגלה לראשונה פורח ברכס הכנוב אשר נמצא ברום 900 מטר מדרום מזרח לחברון. זהו מין צפוני אשר אינו גדל בשומרון, והיה ידוע עד כה רק בשני מקומות בזור יהודה.  והנה, אחת מאיתנו (מ. טל) יצאה לטייל ליד שער הישוב פני קדם וגילתה בסוף חודש נובמבר 2023, אוכלוסייה יפה של כרכום נאה.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

כדן קטן-פרחים מאחר לפרוח: תצפיות ממודיעין אלעד וצלפון, 23.11.23

כדן קטן-פרחים הוא אחד הגיאופיטים הפורחים בסתיו , בדרל כלל בחודש אוקטובר. והנה השנה , בדומה לרוב שאר צמחי הבצל מבשרי הגשם הכדן מאחר לפרוח ממש בחודש שלם. שיא פריחה שלו נרשם במודיעין ובצלפון אשר בשפלת יהודה ובנימין בסוף חודש נובמבר.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

רעילות העלים של חצב מצוי – Drimia maritima

החצב המצוי – Drimia maritima ידוע ברעילותו: בעלי-חיים נוהגים להימנע מאכילת עלי חצב ירוקים אך אוכלים  את עליו היבשים. עורכי כתב-עת כלנית נשאלו לאחרונה מספר פעמים לגבי "רעילותו של החצב" ותשובתם לא הייתה מדויקת עד לא נכונה. פרסום זה בא לבאר את נושא רעילות החצב ולהעמיד דברים על דיוקם. א.ש.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

סתוונית ירושלים התחילה לפרוח בעמק המצלבה בצפון הגולן ובהר-ברכה

הננו מפרסמים את תצפיות תחילת הפריחה של סתוונית ירושלים – Colchicum hierosolymitanum כפי שהשתקפו בתמונות אשר העלו על ידי חברי חוג כלנית בקבוצת הווצאפ (כלנית כתב-עת ושיתוף תמונות). האם גם בסתוונית ירושלים כמו בחצב מצוי, חרוב מצוי ובסתוונית הקליפות חל השנה, תשפ"ג (2023-24) עיכוב בתחילת הפריחה ? על דגמי הפריחה של מבשרי הגשם ופורחי הסתיו ובמיוחד על מיני הסתווניות בכתבה הבאה.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

עד לאן מדרימה סתוונית הקליפות?

סתוונית הקליפות Colchicum tunicatum היא מיו אנדמי להר הנגב ולאדום וראשונה לפריחה מבין תשעה מיני הסתווניות בישראל. לא ברור לנו עד היכן היא מדרימה.  אנו מדווחים כאן לראשונה על הימצאותה בהר בתור ובהר כרכום אשר בנגב המרכזי וע לתופעה המוזרה השנה כי תחילת הפריחה התעכבה לפחות בשבועיים בהשוואה לשנים קודמות.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »
סתוונית תשבץ ראשונה 23.9.23 תל חזקה (רמה"ג) א. בן סידי

סתוונית תשבץ ראשונה, פורחת בצפון הגולן בהר-חזק (תל חזקה)

אבי שמידע, חוג כלנית, המחלקה לאבולוציה ואקולוגיה והמרכז לרציונליות, האוניברסיטה העברית בירושלים –  avi.shmida@gmail.com הצלם : אבי בן-סידי ——————————– התצפית: 15.9.2023 פרסום:    22.9.2023 ——————————- תקציר: זהו

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

סתוונית הקליפות התחילה לפרוח בהר-הנגב: על סתווניות היסטרנטיות פורחות סתיו בישראל

אבי שמידע, חוג כלנית, המחלקה לאבולוציה ואקולוגיה והמרכז לרציונליות, האוניברסיטה העברית בירושלים –   avi.shmida@gmail.com התצפית: 15.9.2023 פרסום:    22.9.2023 תמונת השער: סתוונית הקליפות שגדלה בעציץ מושקה בהר-גילה;

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

החצב פורח : האם הקדים או אחר לפרוח השנה (תשפ"ד) ?

פריחת החצב המצוי Uriginea maritima  בשיא עונת היובש סוף הקיץ רתקה תמיד את כל יושבי הארץ; איך הוא פורח ללא גשם בתקופה שכל שאר צמחי ארצנו יבשים או נמצאים בתרדמה. אגדות ופזמונים נכתבו על כך ולא פחות רתקה אותנו השאלה –  האם השנה החצבים הקדימו לפרוח או פריחתם מתעכבת? על כך בכתבה הבאה.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

מי היא הסתוונית הראשונה לפרוח ? על סתוונית סתווית וסתוונית הקליפות

הסתוונית הראשונה לפרוח בישראל היא סתוונית הקליפות הפורחת בהר-הנגב ללא תלות בגשם בתחילת חודש ספטמבר. אך המטיילים בארצות הים-התיכון ובמרכז אירופה וודאי שמו לב כי בגינות רבות ובשדרות הערים מציצה לפתע ללא עלווה מין סתוונית בעלת פרחי "ענק", היא סתוונית סתווית  Colchicum autumnale . זהו מין סתוונית הגדל בר בהרי דרום אירופה ובתורכיה ופורח ללא עלים. כבר בחודש אוגוסט. המטיילים בהרי הקצ'קר והרי הטאורוס בתורכיה פוגשים את הסתוונית הסתווית וקרובויה בדשאים אלפיניים בכתמים ורוד חזק ועד לבנבן חיוור.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

בעקבות הגשם המאוחר, הזוגנים בנגב הצפוני מלאי פרי השנה: על ארועי הגשם בשנת תשפ"ג והצלחת צמחי מדבר .

כל שנה מיוחדת בדגם פיזור הגשמים שלה והשנה תשפ"ג(2022-23) היתה יוצאת דופן מכל השאר. היה בה חורף יבש וקר במיוחד (חודשי ינואר פברואר) אביב מאוחר שבו ירד "גשם ענק" (הסופה בתאריך 13-9.4.23) ובאופן מפתיע הגשם המשיך עד סוף חודש מאי. כתוצאה מדגם הגשמים המיוחד שיחי זוגן השיח בכל רחבי הנגב הצפוני, מרכס בוקר ורמת חובב ועד קמר רמון ודרומה לו, פרחו מאוחר והניבו פרי בשפע יוצא דופן. כל המטייל עתה בחודשי מאי-יולי בצפון הנגב רואה שיחי זוגן מלאים במאות פירות חומים מכונפים אשר כמעט ואינם נושרים מהצמח. הצלחת הזוגן השנה מדגימה את התאמתם של צמחי מדבר לניצול משאב בלתי ודאי המגיע ב"צונמי גדול" ונעלם במהרה. לעומת צמחים כמו רותם המדבר וקרקש צהוב אשר נכשלו בניצול משאבי הגשם השנה ניצבים זוגן השיח, שיבולת-שועל וציפורן נקוד אשר הצליחו השנה באופן יוצא דופן.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

משתלת קנביס התגלתה בבור-מים מס.111 בשמורת הר-הנגב; כך שומרת רט"ג על אתרי הציונות והטבע ?

אבי שמידע, חוג כלנית, המחלקה לאבולוציה ואקולוגיה והמרכז לרציונליות, האוניברסיטה העברית בירושלים –   avi.shmida@gmail.com —————————– התצפית: 29.6.2023 פרסום:    3.6.2023 —————————– תקציר: בטיולנו האחרון בהר-הנגב

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

שילטית מקומטת התחילה לפרוח במישור החוף ובעמקים – עץ "השלהבות הצהובות" מברזיל; מדוע לפרוח בשפע פרחים בבת אחת ביער הטרופי?

אבי שמידע, חוג כלנית, המחלקה לאבולוציה ואקולוגיה והמרכז לרציונליות, האוניברסיטה העברית בירושלים – avi.shmida@gmail.com תמונת השער: שילטית מקומטת התחילה לפרוח בהרצליה, צילם שרגא קליין ©

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

מלחית נגדית יוצרת שיחיה ערבתית בהר הנגב

אבי שמידע, חוג כלנית, המחלקה לאבולוציה ואקולוגיה והמרכז לרציונליות, האוניברסיטה העברית בירושלים – avi.shmida@gmail.com יאיר קדד, חוג כלנית  –   yair.viner@gmail.com ————————————– תצפית: 16.6.2023 פרסום: 25.6.2023

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

עץ חרוב צעיר חדש בהר-בוקר

"חרוב בוקר" הוא עץ נקבה של חרוב מצוי הגדל בצד כביש 40 בין חוות זית-במדבר לצומת טללים. והנה בצד הכביש הראשי, מעבר למעקה השולים, צמח לפתע חרוב צעיר בגודל 1.80 וצולם בתאריך 16.6.2023. מהיכן זרע החרוב ומדוע דווקא כאן צמח הזריע היחידי של חרוב מצוי לאורך כביש 40 מבאר-שבע ועד מצפה רמון?!

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

אתר חדש של כלך חרמוני פורח עתה בחרמון

כלך חרמוני Ferula hermonis גדל באוכלוסיות ענק בהרי האנטי-לבנון ובחרמון הסורי אך בחרמון הישראלי הוא נדיר מאוד. אתר חדש של מין זה התגלה בנחל ערער-עליון בו הוא פורח עתה. על הקשר של מין זה לשני מינים אנדמיים בסכנת הכחדה – כלך שומרוני וכלך דנין, וסכום קצר על תכונות השימוש והמרפא שלו בכתבה זו.

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »

על תפוצת ארנריית הסלעים בהרי יהודה

יהונתן רונס, ישיבת הר-עציון, אלון שבות  –     yonatanroness1@gmail.com יצחק סמיילוביץ,  ישיבת הר-עציון, אלון שבות –   yitzysmilowitz@gmail.com תקציר: ארנריית הסלעים  Arenaria deflexa  היא צמח סדקי סלעים

Print Friendly, PDF & Email
קרא עוד »
Print Friendly, PDF & Email

הרשמה לכלנית