
סיכום השתלמות כלנית לפרוזדור ירושלים (8.4.2025)
השתלמות האביב בתאריך 8.4.2025 הוקדשה ללימוד צמחיית אזור ירושלים. ההשתלמות נערכה בשיא הפריחה האביבית בהרי ירושלים ברום 700 מטר כאשר שני חמסינים פגעו בפריחה. זהו הזמן שבו קיים השיא של מספר מיני הצמחים הפורחים (עת אפשר להגדיר גם את מיני הדגנים) כאשר שלושה שבועות לפני כן, (אמצע חודש מרץ) היה זה השיא של מרבדי הפריחה עת נראו כתמי פריחה ענקיים בצבע צהוב, ורוד וכחול ברחבי החבל הים תיכוני. תחנות ההשתלמות ממוקמות רובן באזור החורש הים תיכוני של פרוזדור ירושלים ורק אחת ממוקמת בשפלה בין לכיש לקריית-גת.

מבוא להשתלמות כלנית בגליל העליון המזרחי – 3.4.2025
הננו מפרסמים פעם ראשונה "מבוא להשתלמות כלנית" כדי לאפשר לחברנו חובבי הטבע לקרוא חומר טרם היציאה להשתלמות. המבוא כולל הקדמה אודות הגיאוגרפיה, הגיאולוגיה,ההסטוריה וקצת על הצמחים והצומח של התחנות בהן נבקר וכן סקירה כללית על אזור הגליל-העליון המזרחי – מחוז מטרתנו בהשתלמות זו. אנו בשיא האביב ו"הכל פורח "ומעניין, בכל תחנה נמצא הגליל מעל 100 מיני צמחים שונים ואין זמן ביום אחד להכיל את מגוון הצמחיה וסיפורי הביולוגיה הקשורים אליה. על כן התמקדנו בשש תחנות מאפיינות וגם אפשריות לגישה: יער בירייה, נחל דישון, יפתח, הר-אביבים, נחל אביב-עליון ותחנת חיטת-הבר מול כחל.

צמח דו-פרק חופי: מודל לחקר מנגנוני עמידות למלח כצמח מלחה וכבעל פוטנציאל לגידול בחקלאות מליחה בת-קיימא בהקשר לשינויי האקלים.
דו-פרק חופי Cakile maritima הוא צמח מלחה חד-שנתי בשרני ממשפחת המצליבים, הנפוץ ברחבי העולם וגדל בעיקר לאורך חופי הים. צמיחתו מיטבית בתנאי מליחות מתונה (100 מילימולר NaCl),כפי שנמדד על פי ייצור הביומסה והזרעים. ריכוזי מלח גבוהים יותר, עד 500 מילימולר NaCl, משפיעים באופן ניכר על צמיחתו אך אינם פוגעים בשרידותו. דו-פרק חופי מצמצם את נזקי רעילות הנתרן באמצעות מגוון אסטרטגיות, בהן התאמות מבניות ופיזיולוגיות, ויסות מעבר ואיזון יונים, סינתזת אוסמוליטים והפעלה של מנגנוני נוגדי חמצון.
סינתזת אוסמוליטים (מתייחסת לייצור מולקולות קטנות בתאי הצמח, המסייעות בשמירה על מאזן המים והיונים בתנאי עקה אוסמוטית, כגון מליחות גבוהה. אוסמוליטים, כגון פרולין, בטאין וסוכרים מסוימים, פועלים כחומרים מייצבים המגנים על חלבונים ומבנים תוך-תאיים, שומרים על לחות התא ומפחיתים את הנזק הנגרם ממלחים. הודות ליכולתו לייצר תרכובות משניים בעלי ערך רפואי ותזונתי, וכן בשל תכולת השמן הגבוהה בזרעיו, דו-פרק חופי מהווה מועמד מבטיח לגידול מסחרי פוטנציאלי במסגרת חקלאות מליחה בת-קיימא. בסקירה זו, אנו מדגישים את חשיבותו של דו-פרק חופי כמודל לחקר מנגנוני עמידות למלח וכגידול חקלאי בר-קיימא לנוכח המלחת הקרקעות ושינויי האקלים, ולפיתוח אסטרטגיות לחקלאות בת-קיימא.
מליחות הקרקע והמים הולכת ומחריפה, הן בהיקף השטחים החקלאיים הנפגעים והן בחומרת הפגיעה ביבולים. רוב מיני הצמחים עמידים למליחות נמוכה או מתונה לכל היותר. עם זאת, חלק קטן מאוד (<1%) ממיני הצמחים, המכונים צמחי מלחה (Halophytes), מסוגלים לשרוד ולהשלים את מחזור חייהם בבתי גידול טבעיים שבהם רמת המליחות מגיעה ל-200 מילימולר נתרן כלורי (NaCl) או יותר.

צמחי המדבר בחיי הבדווים
אנו מפרסמים את חיבוריו הבוטניים של יצחק ביילי אשר פורסמו במקור בשנת 1974 במדרשת שדה-בוקר מטעם בי"ס שדה בוקר בתוך חוברת אותה ערך ד"ר ביילי. במאמר זה מפורסמים כל החלקים הבוטניים מתוך החוברת – "רשימות בנושא הבדווים (5): פרקים בתרבות ובפולקלור של הבדווים בסיני ובנגב". ד"ר יצחק גלזר ביילי, מחוקרי הבדווים הנודעים בעולמינו, נפטר בירושלים בתחילת חודש ינואר 2025. לפני פטירתו הוא נתן את הסכמתו ועודד אותנו לפרסם בשנית את הכתבים הבוטניים מתוך החוברת.

געדת הסלעים נמצאה צומחת בתוך מערה במצוקי נחל מכמש
געדת הסלעים נמצאה צומחת במערכת של מערות רדודות במצוקי נחל מכמש. נמוך ומזרחית למעונות בהם היא הייתה ידועה עד כה. געדת הסלעים גדלה שם בקטע מצוקי של גיר מתצורת שבטה ויוצרת מקבץ צפוף של כ-108 צמחים. האתר קיבל את השם מערת הגעדה- MV10 המערה שמשתרעת על שטח של 32 מ"ר. הצמחים נמצאו באזורי הכניסה למערה ובאזור הדמדומים. זהו תיעוד מיוחד אשר רומז לתנאים האקלימיים בהם מין זה משגשג, אשר נותרו באזורי המצוקים של ספר המדבר ; מערכת המערות שהוצגה לעיל משמרת באופן מיטיב תנאים אלה.

על כדן נימי ויתר מיני הכדן בישראל
כדן נימי -Muscari filiforme הוא מין שתיאר הבוטנאי היהודי פנחס ראוונה מצ'ילה בתחילת שנות האלפיים. יחד עם מין זה תאר ראוונה עוד שני מיני כדן חדשים מישראל. מאז 2001 אנו מנסים לגלות מחדש את הטקסונים אשר תאר ראוונה ולהבין האם אלה צורות פנוטיפיות אזוריות של כדן סגול או אכן מגיע להן מעמד עצמאי. מקובל על הבוטנאים בישראל שרק הטקסון כדן נימי ראוי למעמד עצמאי.

רפרף מבקר בנרקיסי נחל-מסעד בנגב; על רפרפים ופרחים ארוכי צינור בחורף
בטיול באזור נחל מסעד ברכס הרחמה מצפון לירוחם צילם אחד מעמנו רפרף משורטט מבקר באופן סדיר בכתמי פריחה של נרקיס בתחילת חודש ינואר השנה. עד כה ידענו כי אוכלוסיות הנגב מאובקות על ידי זבובים וחרקים קצרי חדק המותאמות לגנוטיפ בעל קומת אבקנים הבולטת מצינור פרח הנרקיס. ידוע היה כי בצפון ישראל גדל גם הגנוטיפ השני של הנרקיס המבוקר על ידי חרקים ארוכי חדק כמו רפרף הדבקה שהוא פעיל יום. זו הפעם הראשונה בו נמצא כי רפרף לילי הופך להיות פעיל יום ומבקר בנרקיסי הנגב.

סיכום השתלמות כלנית – "הגולן ארץ הכרכומים" (10.12.2024)
השתלמות דצמבר 2024 הוקדשה לפריחת מיני הכרכום בגולן. בעונה זו ירד עד כה בגולן גשם אחד "גדול", מעל 10 מ"מ, אשר בעקבותיו מיני הכרכום בגולן פורחים ומצמיחים עלים תוך כדי הפריחה. בנוסף לכך, הגיאופיטים שפרחו ללא עלים בחודשי אוקטובר נובמבר, מסיימים את פריחתם ואפשר לראות אותם בסוף פריחה (סתוונית ירושלים, סתוונית התשבץ, חלמונית גדולה, רקפת סתווית). עברנו בהשתלמות שמונה תחנות ממבוא חמה בדרום ועד יער אודם בצפון והצלחנו לראות 5 מיני כרכום ושני מיני סתוונית, חלמונית גדולה בודדה ורקפת מצויה תת מין סתווי – כולן בפריחה מלאה.

עץ המיש הקדוש ליד מר-אליאס הושמד בשנת 2024
עץ מיש דרומי קדוש שכן על דרך הראשית לבית-לחם בצד מטע הזיתים של מנזר מר-אליאס בדרום ירושלים. עירית ירושלים בנתה סביבו מעקה אבן מיוחד בשולי צומת חומת מגן וצליינים וחובבי טבע רבים בקרו אותו לאורך הדורות. והנה בסתיו 2024 נבנה במקום אתר של מנהלת פיתוח גבעת המטוס וב"מחי יד" יותר מדויק במחי טרקטור ענק, הושמד המיש הקשיש ואיננו עוד.

אפוני הבר של ישראל והלבאנט
הסוג אפון בישראל כולל שלושה מיני בר- אפון מצוי, א. קיפח וא. נמוך, אפון תרבותי ומין תרבות נוסף מאתיופיה – אפון אתיופי. המאמר מפרט את התפוצה והאקולוגיה של מיני האפון בישראל ועומד על יחסי הקרבה הגנטית בין מיני הבר למין התרבות. האפון המצוי נפוץ בישראל מגבול הצפון ועד לאזורי הספר של הנגב המערבי ודרום הר חברון. האפון הקיפח מוכר מהגליל העליון, צפון הגולן, והכרמל. מובחנים שני אקוטיפים של אפון נמוך; צפוני, המוכר מבתות בצפון הגולן והחרמון ודרומי, אלמנט של בתי גידול מופרים, שדות מעובדים וצדי דרכים מבקעת כנרות דרך עמק יזרעאל, רמות מנשה, השפלה והנגב המערבי. על פי יחסי ההכלאה ומדדי קרבה שנקבעו על פי סמני דנ״א ניתן לקבוע כי מוצאו של האפון התרבותי מהאקוטיפ הצפוני של האפון הנמוך. מוצאו של האפון האתיופי מאוכלוסית מיכלוא עתיקה בין אפון קיפח לבין האקוטיפ הדרומי של האפון הנמוך.

הצעה לזיהוי 'חריוני יונים' (מלכים ב, ו, כ"ה) כינבוט השדה
בספר מלכים ב' מסופר: "וַיְהִי רָעָב גָּדוֹל בְּשֹׁמְרוֹן, וְהִנֵּה צָרִים עָלֶיהָ: עַד הֱיוֹת רֹאשׁ-חֲמוֹר בִּשְׁמֹנִים כֶּסֶף, וְרֹבַע הַקַּב חרי (דִּב-) יוֹנִים בַּחֲמִשָּׁה-כָסֶף" (מלכים ב', ו': כ"ה). בספרות הוצעו מיני הצמחים הבאים כ'חריוני יונים': חמצה תרבותית; נץ חלב מפושק; פקעון נאה; חרוב מצוי; צבעוני מונטנה וינבוט השדה. אנחנו מציעים את ינבוט השדה על סמך: השמות האכדיים, נתוני תפוצה, תכונות אקולוגיות ומורפולוגיות, אכילות והשימושיים הרפואיים של ינבוט השדה לאורך הדורות.

סיכום השתלמות גליל תשפ"ד: מישויה פעמונית ואזור בית-ג'ן בדרום גוש הר-מירון.
גשמים המאוחרים בחודשי אפריל מאי ומאורעות המלחמה בגבול הצפון שינו את תוכניות חוג כלנית לבוטניקה; בעקבות איסור הטיולים בחרמון הגבוה קבענו השתלמות נוספת בדרום רכס הר-מירון וביקרנו שני צמחים יוצאי-דופן בפרחים ענקיים לבנים הפורחים במחצית חודש מאי – מישויה פעמונית ושושן צחור. אלה שני צמחי שושנת רב-שנתיים אשר מבנה הפרח שלהם מרמז על קשר קדום לאקלים שונה מזה של החבל הים-תיכוני ועל האבקת לילה של פרפרי לילה. כיום המישויה מואבקת ע"י דבורת-עץ סגולה והשושן "מחפש את מאביקו שנכחדו". כמו כן למדנו על החורש הים-תיכוני, האם הוא שונה מיער נשיר צפוני והאם יהפוך ליער בעתיד. הופתענו לגלות כי ברום רכס זבד (965-1005 מ) אין בכלל עוזרר אדום ורוב אלוני התולע שפגשנו היו בגודל של 0.5-1 מטר, מדוע? פגשנו מיני צמחים רבים, בין הנדירים והמעניינים נמנה את ערבז דק-פרחים, תלתן רפה בן-חיטה דל-שיבולת ודבקה סורית.

סיכום השתלמות כלנית לצפון הגולן ומרגלות החרמון 1.5.2024
השתלמות צפון הגולן כללה שתי תחנות ביער אודם ותחנה גדולה בבקעת נמרוד, למרגלות החרמון. החזאי צפה גשם יומיים גשומים לימים שלפני הסיור וליום הסיור. ערפל כבד שרר באזור עד הצהרים. ביער אודם ביקרנו מחד ביער פרק פתוח ששלטו בו דגניים וקטניות (18 מיני תלתן) בשיא פריחתם, ומאידך בחורש צפוף ומוצל עם תת-יער מפותח של לקוקיה כרתית ולפסנה ענפה. מירונית סרגלנית פרחה באתרים אחדים. בבקעת נמרוד הלכנו מצומת נמרוד דרך גבעת הסחלבים, מעיין הכריך ושלוליות אחו קווקזי שופעים בפריחת סחלב ריחני ושפתן דפני.

הפרשת נוזלים מימיים מגזעי עצים: תצפיות בצפצפת הפרת ובאלה אטלנטית
במינים שונים של עצים קיימת תופעה של זרימת נוזלים מימיים מביבים (pores) הנמצאים במקומות שונים בגזעים או בענפים. לתופעה יש מספר הסברים תיאורטיים ובספרות המדעית היא ידועה בשם bleeding ואנו מציעים לקרוא לה בעברית הפרשה. בארץ התגלתה התופעה כבר לפני 15 שנים בעצים מהמין צפצפת הפרת (Populus euphratica) ולאחרונה בעץ מהמין אלה אטלנטית (Pistacia atlantica). בשני המקרים הממצאים הם משמורת הטבע עין עבדת.
במאמר זה אנו מתארים את התופעה בפרוטרוט בעצי הצפצפה והאלה כפי שחקרנו אותה בשמורת עין-עבדת בשנים 2010 – 2023.

השרך לשון-אפעה ; חלון אל העבר הגיאולוגי וחלון אל השרכים
לשון-אפעה הוא שרך נדיר ביותר בישראל אשר שני המינים שלו בארץ נמצאים בסכנת הכחדה והוכרזו כמינים אדומים (שמידע ופולק 2007). השנה זכינו לראות ולתעד אותם באותו מועד, במחצית השניה של חודש נובמבר; בצפון, בחוף שמורת הבונים גדלה לשון-אפעה קטנה ובחולות הערבה גדלה לשון-אפעה רבת-עלים. לשון-אפעה שייכת לקבוצה מיוחדת של שרכים הידועה מאז תקופת היורה-טריאס. על הקבוצה ועל האופייני והמיוחד לכל מחלקת השרכים במאמר הבא.

סיכום השתלמות כלנית לשפלת השומרון – "המשולש"
השתלמות כלנית בחודש דצמבר 2023 סקרה את אזור שיפולי צפון מערב השומרון (קראנו לו משולש בחן-חריש- עמק חפר" או אזור בקה אל-ע'רביה) וצחנה בודדת בגבעת הכלניות אשר במזרחו של עמק חפר. ביקרנו בחלקות של "שרידי הצומח הטבעי" בחבל ארץ זה וניסינו להבדיל בין יחידות הצומח הטבעי שהיה קיים מקדמת דנא לבין עצים וצמחים אשר "פלשו" לאזור בעקבות החקלאות המסורתית וההתישבות הצפופה הרב-תקופתית שהתנחלה במקום לאורך הדורות. ביקרנו במדרון תלול בעל נארי מפותח בכפר מרג'ה ורשמנו "בפעם הראשונה למדע" את המינים המאפיינים חברת חורש טבעי של אלון מצוי. מאידך ביקרנו בכמה עצי אלון תבור מרשימים ובחלקות יער של חברת אלון תבור ואשחר ארץ-ישראלי ודנו באפשרות כי חברת צומח זו היתה צומח הקלימקס של האזור והאם ומדוע חרוב מצוי, אלת מסטיק וזית אירופי בר נכללו בה? קינחנו בגבעת הכלניות בה רואים "שחור על גבי לבן" מה קורא לשטח מכוסה כלניות עם רעיה מבוקרת כאשר זונחים אותו…וממרום הגבעה סיפרנו על העבר של עמק חפר שהיה מכוסה ביצות ומקווי מים טבעיים אשר צמחים טרופיים ואולי אפילו תנינים היו שכיחים בו בעבר.

סיכום השתלמות חוג כלנית לעמק המצלבה בירושלים, סתיו תשפ"ד 16.10.2023
בהשתלמות כלנית זו, עסקנו כנושא מרכזי במבשרי הגשם הם פורחי הסתיו, ובאקולוגיה והתאמה של קבוצת הגיאופיטים לסובב הים תיכוני. זכינו לגלות רק שני גושים של סתוונית ירושלים – Colchicum hierosolymitanum , כנראה עקב הכחדת האוכלוסייה בשלושים שנים האחרונות. דנו מהו "הגשם היורה" ומה מאפיין את האקולוגיה של שוק הסתיו. אפיונו את האזור הים-תיכוני באקלים דו-עונתי קיצוני בו בקיץ הגשמים נעדרים חמישה חודשים ויותר. בהתאם, פורחי הסתיו מעבירים מהאביב משאבי מזון תוך אגירה תת-קרקעית ופורחים לרוב ללא עלים, בסתיו. התמקדנו בהתאמות הפריחה של חמישה מינים: סתוונית ירושלים, בן-חצב סתווני, חצב מצוי, כתלה חריפה וחורשף מצויץ. כמו כן, דנו בפנולגית הפריה של עצי ושיחי חורש ים תיכוניים אשר מבשילים בסתיו להם פרי עסיסי מתוק או עסיסי-שומני: זית אירופי, ער-אציל, מיש דרומי, פועה מצויה, שבטן לבן, שרביטן מצוי, דבקון הזית ואספרג החורש. הופתענו לגלות שהחרובים השתולים בעמק המצלבה עדיין לא פורחים וניסינו להסביר מדוע קטנית זו הפרידה את הזוויגים והיתה לצמח דו-ביתי.

סיכום השתלמות כלנית אזור ירושלים, פריחת החלמוניות והגשם הגדול, 23.11.2023
בהשתלמות כלנית האחרונה, ביקרנו בתחנות באזור ירושלים בהן ישנן עדיין אוכלוסיות פורחות של חלמונית גדולה. סוף חודש נובמבר הוא שיא פריחת החלמוניות באתר מעלה רחבעם, וסוף פריחת החלמוניות באתרים באיזור בית צפאפה, ושדה בועז. אתר החלמוניות בנחל קטלב גמר לפרוח זה מכבר. בנוסף לחלמוניות זכינו לראות שני מיני סתווניות ולא מצאנו פריחה של המין השלישי – סתוונית טוביה. ראינו פרטים יפים של סתוונית ירושלים בגבעת המטוס בבית צפאפה וסוף פריחה בעמק המצלבה. הפריחה המאוחרת של סתוונית ירושלים השנה בדיוק באותם אתרים בהן אנו מכירים אותם בשנים קודמות – הינה אינדיקציה ברורה לכך שהשנה רוב הצמחים פורחי הסתיו מאחרים לפרוח לפחות בשבועיים. סתוונית היורה מופיעה בשיא הפריחה עם עלים בכיסי קרקע בין סלעים בתחנת עמק המצלבה, ואיבי הנחל, ליד תקוע. למדנו להבדיל בן שני מיני הסתוונית.
אי מציאת סתוונית טוביה, בתחנת מעלה רחבעם ובתחנות שעשינו בחתך כביש מעלה עמוס – רוג'ום א-נאקה, מרמזת גם היא על האיחור בפריחה בסתיו תשפ"ד.

סיכום עונת פריחת החצב – תשפ"ג 2024
השנה (2023-24 תשפ"ד), אספו חברי חוג כלנית תצפיות רבות ותמונות אודות אתרים וזמני פריחה(פנולוגיה) של החצב המצוי – Drimia maritima. בעוד תקופת הפריחה המרכזית של החצב היא בחודש ספטמבר הרי כבר בסוף חודש יולי צופים רבים מחובבי הטבע בפרטים יוצאי דופן, המעלים עמודי פריחה ומתחילים לפרוח בחודש יולי ואף בחודש יוני, "הרחק מעונת הפריחה הרגילה של החצב המצוי." רק אם נאסוף מידי שנה הרבה תצפיות ונשווה אותן נוכל לקבל דגמים אופייניים ונדע מי יוצא מן הכלל ומהו בכלל הכלל. השוואת נתוני הפריחה של החצב לשנים קודמות מעלה אפשרות סבירה כי השנה אחרה אוכלוסיית החצב לפרוח לפחות בעשרה ימים בממוצע. על הסיבות האפשריות לאיחור זה בפריחה בכתבה הבאה.

ביולוגיה רפרודוקטיבית והאבקה של לופית מצויה בישראל
בעבודה זו חקר דר' קובי כח (ז"ל) את מנגנון האבקה של הלופית המצויה Arisarum vulgare, והמאביקים שלה. מתברר כי תפרחת הלופית המצויה, בניגוד לכל שאר בני משפחת הלופיים באזור הים-תיכוני, בעלת יכולת האבקה עצמית. תכונה זאת מאפשרת לה יצירת זרעים בתנאים שבהם המאביקים אינם בנמצא ואכן, הלופית פורחת בשיא החורף, בעונה בה הטמפרטורות נמוכות, מרובים הגשמים והמאביקים נדירים. מתברר שמאביקי הלופית כוללים בעיקר יתושים וזבובים קטנים הנמשכים כנראה לריח שמפיקה התפרחת, מרומים, ומבקרים בפרח ללא קבלת גמול כלשהו. הפסים הבהירים לאורך מתחל התפרחת, משמשים להם כנראה, פסי הכוונה ליציאה ממלכודת זו. אסטרטגיות של האבקת רמיה נפוצות במשפחת הלופיים אשר רובם מתרכז באזור הטרופי.

אתרי פריחה מומלצים 30.3-4.5.25 (8)
" כִּֽי־הִנֵּ֥ה הַסְּתָ֖ו עָבָ֑ר הַגֶּ֕שֶׁם חָלַ֖ף הָלַ֥ךְ לֽו" (שיר השירים ב', יא). לא, עדין האביב אינו בכל עוזו. לשמחתנו חובבי הפרחים, וקצת גם משק המים, בשבועות האחרונים, כמה אזורים זכו בגשם שאושש את הנבטים ועודד את הצמחיה. שמעון ליקט עבורנו צמחים במרחבי הארץ. הנה היבול לשבוע זה. בנחל ניצנה נראה הילל מקומט, משם נצפין אל העיר ערד ונחזה בשום הנגב – הנמנה על סקציית שום תל-אביב. את איריס-שחום נראה באזור תל ערד כאשר את המדור "זרקור על אתרים" נמקד מצפון לתל ערד על כביש 80 , באזור של בקעת קריות – שמורות עמשא. מאזור זה נגיע לאזור חברון – קריית ארבע לחזות בשלחופן עטוי, צמח מרהיב בצבעיו ונדיר ביותר, השייך למשפחת הקטניות (תת-משפחת הפרפרניים). נעפיל לצפון במרדף אחר פריחת האיריסים ונגיע אל קיבוץ איילת השחר שם גדל האיריס ההדור ופורח במלוא אונו. נעפיל לכיוון צפת, הר בירייה לתצפית בסחלב האיטלקי הנפוץ ומשובב נפש כל פעם מחדש ונקנח בצמח מיוחד בצורתו ומאפייניו ספלול השדה.

אתרי פריחה מומלצים השבוע , 16-23.2.2025 (2)
מוגשים בזאת אתרי הפריחה הבולטים והחשובים ביותר בישראל למחצית הראשונה של חודש פברואר תשפ"ה. הפעם נשים פעמנו לאזור ים-המלח הצפוני ובקעת הירדן הדרומית. נתחיל מצומת הערבה דרומה, נעצור בפריחת יחנוק המדבר ליד מאגר אוג, נגלה את אצבוע ים-המלח ובאשן תמים בחרבת מזין והישוב אבנת. נמשיך דרומה לעיינות קנה (סמר) שם נחזה בפריחת הסחלב היחידי הגדל במדבר – בן-חורש גדול. נחזור לצומת בית-הערבה ונמשיך בכביש 90 צפונה בואך עוג'ה והישוב ייט"ב שם נפגוש בפריחת היקינטונית המעורקת. צפון מזרחה מצומת נירן נגלה במלחת מלחה את המוזר בצמחי ישראל הטופל האדום. נקנח במסע רגלי בנחל אל-חביבי היורד לנחל מכמש שם גדל במצוקים השקד הערבי – אחד השיחים הנדירים ביותר בישראל , מרשימת הצמחים האדומים ובסכנת הכחדה.

אתרי פריחה מומלצים השבוע, 9-16.2.2025 (1)
מוגשים בזאת אתרי הפריחה הבולטים והחשובים ביותר בישראל למחצית הראשונה של חודש פברואר תשפ"ה. מרבדי פריחה של כלניות האדומות נוכל למצוא השנה רק צפונית לשדרות ולא באזור בארי – יער שוקדה. על אף השנה השחונה, הסחלבים התחילו לפרוח במועדם: אנו מציעים לבקר באתר דבורנית שחומה בהר איתן ובאתר דבורנית בארי ליד הקיבוץ נגבה סחלב השקיק וסחלב פרפרני כבר התחילו לפרוח ואנו מציעים לבקר בגבעות כורכר, צפונית למעגן מיכאל שם פורחת אוכלוסיה יפה של סחלב פרפרי וסחלב השקיק. נסיים בפריחה כחולה יפיפייה של בן-חצב החורש, אוכלוסיה הגדלה בשולי כביש האספלט צפון מזרחית לחניון האגם בכרמל.

אתרי פריחה מומלצים השבוע , 23.2-2.3.25 (3)
מוגשים בזאת אתרי הפריחה הבולטים והחשובים ביותר בישראל למחצית השניה של חודש פברואר תשפ"ה. נתחיל בשני הצמחים הנפוצים ביותר אשר פרחיהם הפכו לסמלים של טבע ארצנו – כלנית מצויה ורקפת מצויה. ביער המלאכים אשר מערבית לקרית-גת נפגוש בשיא הפריחה של הרקפת והכלנית; הכלניות אשר בדרך כלל מקדימות לפרוח כל שנה לתחילת פברואר, מאחרות השנה בשל היובש בדצמבר-ינואר ופורחות השנה ביחד עם הרקפות. נעבור משם לגליל התחתון שם, ליד נעורה, על כביש מספר 716, פורחים מרבדים כחולים של תורמוס ההרים. נמשיך משם לחוף הכרמל ונבקר את איריס הארגמן בשני אתרים, תל סחר ליד מגדים ותל זמורה מצפון לחדרה. משם נמשיך דרומה למעגן מיכאל ונתפעל מיופיו של צבעוני ההרים ועדיין לא ראינו השבוע אתרים של סחלבי ישראל. נעלה לכרמל ונבקר בעין אלון ובחורבת רקית. בעין אלון נתפעל משפע פרחיו של הסחלב הנקוד ובסביבות חירבת רקית נחפש ונמצא את דבורנית הקטיפה פורחת. נסיים בסחלב רצועית רוברט אשר התגלתה לפני שתיים ליד מבשרת ציון. זהו מין סחלב חדש לישראל וממנו מוכר עד כה רק פרט אחד.

אתרי פריחה מומלצים 29-23.3.25 (7)
מוגשים בזאת אתרי הפריחה הבולטים בישראל לקראת סוף חודש מרץ תשפ"ה. אנו מציגים את הצמחים לפי סדר הא"ב של שמות הצמחים כשהם מסודרים לפי אזורים בארץ – מדרום לצפון. בכל מין צמח אנו מציעים, פרט לאתר המרכזי, עוד מקומות בהם ניתן לראות את הצמחים בפריחתם. בהנחיות ההגעה נעזר ב"וויז". מדרום הארץ וממערב הנגב נביא 2 מינים נדירים של מגלית: מגלית מצרית בשמורת השיטה המלבינה באשדוד ומגלית הדרום בחבל הנגב המערבי-דנגור- היא נירים הישנה. מכרם שלום בדרום עוטף עזה, בנוסף נציג את מצילות שנהב מחולות כרם שלום ואת מצילות מצויצות במישור החוף. במישור החוף, נכיר את החומעה העטויה בגבעות החמרה של רחובות; נצפין אל הגליל התחתון, אל שמורת האיריסים ליד בית העלמין שבאזור נצרת לראות את הצמחים – אירוס נצרתי, עיריוני צהוב וקוציץ סורי.

אתרי פריחה מומלצים 23-16.3.25 (6)
מוגשים בזאת אתרי הפריחה הבולטים בישראל באמצע חודש מרץ תשפ"ה.
דרום הארץ אזור הנגב המערבי היה שחון מאד, דבר הניכר במעט מאד צמחים חד שנתיים ולעיתים מתבטא בגודל הקטן יחסית של הפרחים. הגיאופיטים למיניהם פורחים ועולים, אם כי בעוצמה פחותה. לעומתם, טפילים משגשגים. יחנוק סגול מתפרץ בצבעו הסגול, (שני מנים נוספים ממנו הובאו במדור – יחנוק צמיר ויחנוק המדבר), נמצא באזור מרוחק יחסית – קדש ברנע שעל גבול מצרים בנגב המרכזי. נצפין לאזור שבין צאלים-רביבים על כביש 222, שם נפגוש מינים רבים: את אירוס הנגב, קדד קהירי, קדד באר-שבע ,לוליינית מעובה, עוד אירוס – צהרון קטן הגדל בחולות אלה. נצפין לניר-יצחק, ונפגוש בצמח נדיר בסכנת הכחדה – שום הפטמות, ולידו פורחים כתריים אדמדמים ופשתנית אשקלון, שמצטרפת לפשתניות שהצגנו בעבר. נצפין מזרחה אל עבר תקוע שבספר מדבר-יהודה, שם נמצא את נץ-החלב הרודיאני: פרח נדיר ואנדמי.

אתרי פריחה מומלצים השבוע 15-9.3.25 (5)
מוגשים בזאת אתרי הפריחה הבולטים בישראל באמצע חודש מרץ תשפ"ה.
באזור יער להב נפגוש את גרניון הפקעות הפורח בסגול בוהק, ערטנית השדות שסוככי התפרחת שלה מזדקרים לעין בצהוב, נתכופף ונזכה לראות פשתנית זעירה ופשתנית מלבינה, בנות המשפחה של הפשתנית הססגונית המוכרת מאזור צפון ים-המלח, בשולי כביש 90. ביער מבשרת-ציון, קרוב לירושלים, נחזה במרבדי סחלב אנטולי וורודים ושפע פריחה חורפית לאחר הגשמים האחרונים. נעלה צפונה, לגלבוע, ונעפיל אל קרובו של איריס הארגמן אל איריס הגלבוע, שהחל את הפריחה והרים את ראשו הארגמן. עוד צפונה, בחורשת-טל, נזכה לראות לוף ירוק, בין הלופים הראשונים לפרוח בצפון, וכמו כן, נראה את הקחוון היווני, מין נדיר אצלנו, שפורח עכשיו במרבדים לבנים מנוקדים בראשים צהובים.

אתרי פריחה מומלצים השבוע 9-2.3.25 (4)
מוגשים בזאת אתרי הפריחה הבולטים והחשובים ביותר בישראל למחצית הראשונה של חודש מרץ תשפ"ה. הפעם, אנו מציגים את הצמחים ואתריהם לפי סדר ה"א-ב" של שמות הצמחים. בכל מין צמח אנו מציעים פרט לאתר המרכזי עוד מקומות בהם ניתן תראות את הצמחים בפריחתם. נתחיל בגביעונית הלבנון הפורחת עתה בשיאה, בחגות הספר מדרום הגולן ועד לצפון הנגב. באתר המומץ בבקעת קריות נוכל למצוא גם זן מיוחד של פרחי גביעונית בעלי צבע בורדו כהה, היא "גביעונית ערבית". משם נעבור לדבורנית צהובה, זהבית השלוחות וסחלב מצוייר הגדלים בשדרת ההר והגליל. כולם גיאופיטים להם יתרון בסוף החורף ותחילת האביב בשל חומרי האגירה בבצל שנצברו בעונה הקודמת. משם נפליג אל הר הנגב: ליד תל-עבדת בשולי כביש 40, פורח עכשיו היחנוק הצמיר וכל מי זכה לרכב 4X4 רך, מוזמן לנסוע לנחל רמון במכתש ונמצא עתה את רותם המדבר בשיא הפריחה. נסיים בפריחת שום ת"א ותורמוס א"י בשמורת האיריסים של דרום נתניה.

אנקון פגיוני פורח בחרמון (מאי 2024)
אנקון פגיוני .Anchonium billardierei DC ממשפחת המצליבים הוא עשבוני רב שנתי הגדל בגובה 200-1600 מ' בשלוגיות החרמון. הצמח מפתח שושנת עלים גדולים שעירים ומכסיפים בעלי שערות בלוטיות. מבניהם צומחים גבעולים נושאי תפרחת שהיא אשכול. לפרחים 4 עלי גביע ארגמניים שעירים, 4 עלי כותרת ארגמניים המשנים צבעם לקרם, 6 אבקנים, עלי עבה ושעיר בעל צלקת בולטת ושחלה עילית. הפרי המתפתח הוא תרמיל המתפרק בהבשלתו.

גזר קיפח עשבוני דו-שנתי (מאי 2024)
גזר קיפח .Daucus carota L ממשפחת הסוככיים הוא מין קרוב גנטית לגזר תרבותי נאכל. הצמח דו-שנתי, מפתח בשנה הראשונה שורש מעמיק ועלים ע"פ הקרקע. לקראת הקיץ העלים כמלים והצמח נכנס לתרדמה. בחורף הבא יתפתחו עלים גזורים ועמודי תפרחת נושאים סוכך כפול במרכזו כתם פרחים כהים. בכל קרן סוכך נישא סוככון בעל פרחים לבנים ולו 5 עלי כותרת 5 אבקנים, שחלה תחתית. הפרי הוא דו-זרעון שיכני. חלקי הצמח מוכרים כצמחי מרפא ולמאכל.

פעמונית זיפנית, ח"ש מרשים בפרחיו (מאי 2024)
צמח חד-שנתי זקוף ומסתעף בחלקו העליון. גובהו כ- 20-15 ש"מ. הצמח מכוסה שערות זיפניות. הפרח דמוי פעמון וצבעו סגול עמוק. שכיח למדי אך גדל לרוב ב"בודדת" בשטחים פתוחים בחבל הים-התיכון על טרה-רוסה ואדמות עמק שטופות. הגביע מסתיים בזיף ארוך(מעל 2 מ"מ) החסר במיני הפעמונית הדומים.

שום שחור גיאופיט רב-שנתי (אפריל 2024)
שום שחור Allium basalticum המשתייך למשפחת הנרקיסיים, הוא גיאופיט בעל בצל ברקע המצמיח בחורף עלים ועמוד תפרחת גבוה הנושא סוכך פשוט מכוסה במתחל שחופה על פרחים רבים. עם התפשקות המתחל נחשפים פרחים בעלי עטיף פשוט עם 6 עלי כותרת בהירים ארגמנים-ורודים, 6 אבקנים בעלי זירים עבים ומאבקים בולטים ושחלה עילית ארגמנית מבריקה בת שלוש מגורות. האבקנים מבשילים לפני השחלה. עם ההאבקה והפריה משתנה צבע השחלה לירוק ומתפתח פרי הלקט בעל זרעים שחורים.

זוגן אדום בן-שיח בשרני מדברי (אפריל 2024)
זוגן אדום Zygophyllum coccineum מהזוגניים הוא בן-שיח קסרופיטי מדברי רב-שנתי בעל ענפים מסועפים וזקופים. העלים נגדיים, הפטוטרת גלילית בראשה שני עלעלים גליליים הצוברים מים ומלח. הצמח במצב עקה יכול להשיר את עהעלעלים ועל ידי כך לצמצם את איבוד המים; ידוע מצמחי מלחה דומים שעל ידי השרת העלים מצמצם נוכחות מלח בחלקיו. הפרחים דו-מיניים לבנים נישאים על עוקץ ארוך מהפרח. להם 5 עלי גביע קטנים, 5 עלי כותרת לבנים ו-10 אבקנים בעלי קשקש ארוך צמוד לזיר. השחלה עילית הפרי המתפתח הלקט בן 5 צלעות מכיל זרעים, בהבשלתו הופך לאדום.

אפון קיפח מטפס חד-שנתי (אפריל 2024)
אפון קיפח Pisum elatius מין חד-שנתי המשתייך לקטניות ומטפס לגובה עד 2 מ', נושא עלים מורכבים בני 3-2 זוגות עלעלים. בקצה ציר העלה קנוקנת הנאחזת בצמחים אחרים. בבסיס העלה 2 עלי לואי גדולים ובולטים מקיפים את ציר העלה בבסיסו. 3-2 פרחים פרפרניים דו-מיניים גדולים מסודרים באשכול. הגביע בן 5 עלים לא אחידים בגודלם. צבע המפרש ורוד בעל עורקים ארגמניים. המשוטים והסירה במרכז סגולים. אבקנים 10 מאוחים בחלקם סביב השחלה אבקן אחד חופשי. השחלה עילית הפרי תרמיל. נחשב לאחד מאבותיו של אפונת הגינה.

ישימונית דו-גונית צמח מדברי חד-שנתי (מרץ 2024)
ישימונית דו-גונית Volutaria crupinoides (Desf.) Maire (שם קודם אמברבואה) משתייכת למשפחת המורכבים. הקרקפת מוארכת עטופה בעלי מעטפת ירוקים מעט שעירים להם שוליים שחורים. פרחי ההיקף בקרקפת כחולים- תכולים (לעיתים לבנים), עקרים. במרכז פרחים צינוריים צהובים בעלי 5 אבקנים להם זירים קצרים ומאבקים אנכיים שחורים. השחלה תחתית בנוי משני עלי שחלה. העלי עולה מבין לשכות האבקנים ולו צלקת מפוצלת לשנים, צבעה ורוד. האבקנים מבשילים בטרם הבשילה השחלה. הפרי זרעון חד זרעי.

רומוליאה צידונית גיאופיט מזרח ים-תיכוני (מרץ 2024)
רומוליאה צידונית Romulea Phoenicea Mouterde המשתייכת למשפחת האירוסיים היא גיאופיט אנדמי לישראל, לבנון וסוריה, המקדים לפרוח בחורף. לצמח פקעת מוארכת מכוסה קליפות חומות המפתחת מערכת עלים פשוטים ארוכים וצרים. מבניהם, עולה עמוד פריחה עטוף בשני עלי מעטפת ירוקים -חפה וחפית. בהתבגרות הפרח הוא נפתח ביום שמש, ששת עלי המעטפת הסגולים נוטים אחורנית ונחשף בסיס צינור הפרח שלו רקע צהוב. במרכז ממוקמים 3 אבקנים ניצבים, בעלי לשכות עבות מבניהן בולט עמוד עלי עם 3 צלקות כל אחת מפורדת ל2. השחלה תחתית, הפרי הלקט

כרבה ספרדית מצליב חד-שנתי (מרץ 2024)
כרבה ספרדית Crambe hispanica היא צמח חד-שנתי מהמצליבים בגובה 100-50 ס"מ. ע"פ הקרקע הצמח מפתח שושנת עלים שעירים דמויי כינור שסועים. הגבעולים זקופים שעירים בראשם תפרחות דמויות אשכול. על הגבעולים מצויים עלים קטנים פשוטים ושעירים. הפרחים נכונים דו-מיניים צבעם לבן, בעלי 4 עלי גביע, 4 עלי כותרת, אבקנים 6 ושחלה עילית. האבקת הפרחים עצמית או זרה. הפרי תרמיל בן 2 חלקים ברורים: חלק תחתון צינורי ועליו חלק כדורי המכיל זרע אחד גדול, מתת המין של כרבה ספרדית מפיקים חומרים כימים לתעשיית הפלסטיקה.

יקינתון מזרחי – צמח מוגן אשר תורבת לגינון (פברואר 2024)
יקינתון מזרחי .Hyacinthus orientalis L מהאספרגיים הוא גיאופיט ר"ש בעל בצל כדורי בקוטר 3-1.5 ס"מ טמון בקרקע. העלים 6-3 זקופים או נטויים סרגליים. מבין העלים עולה עמוד תפרחת שהוא אשכול גלילי חסר עלים הנושא 15-4 פרחים דו-מיניים בעלי עטיף פשוט בצבע כחול תכלת או לבן. הפרחים נטויים מטה, עלי עטיף הפרח מאוחים עד מחציתם בסיסם מעוגל, ראשם מפושק ל6 אונות מחודדות. אבקנים 6 קצרים מאוחים לכותרת השחלה עילית העלי קצר. האבקנים מבשילים לפני העלי. הפרח מפיץ ריח חזק ומפריש צוף. מואבק ע"י חרקים. הפרי הלקט בן 3 מגורות הזרעים שחורים בעלי גוף שומני.

בן-שלח מנוצה, שולט במדרונות המדבר (פברואר 2024)
בן-שלח מנוצה .Erucaria microcarpa Boiss מהמצליבים, הוא חד-שנתי נפוץ באזורי המדבר והערבה, בעל עלים מנוצים פעמיים שלוש מסורגים על הגבעולים. הפרחים לבנים ורודים להם 4 עלי גביע, 4 עלי כותרת ו6 אבקנים המסודרים בשני דורים. השחלה עילית בנויה משני עלי שחלה עמוד העלי נמוך מהאבקנים במרכז, מצוי בניהם. הפרי תרמיל קצר בולטים בו שני חלקים: חלק תחתון מכיל 4-2 זרעים החלק העליון דמוי מקור מכיל זרע אחד. פורח מינואר-אפריל.

היביסקוס סגלגל בן-שיח מדברי נדיר (פברואר 2024)
היביסקוס סגלגל Hibiscus micranthus הוא בן-שיח מדברי בעל עלים פשוטים נגדיים, דלילים על הגבעול. הפרחים דו-מיניים צהובים נישאים על עוקץ קצר. לפרח 5 עלי גביע ומתחתם גביעון בן 5 אונות. עלי כותרת 5 מפורדים נפתחים בשעות הבוקר החמות. האבקנים רבים זיריהם מעורים בעמוד העלי. השחלה עילית בת 5 מגורות, בראש עמוד העלי 5 צלקות ארוכות. הפרי הלקט כדורי. נחשב בארץ למין נדיר. בארצות מתפתחות מוכר כצמח מרפא.

מקור-חסידה תמים, צמח אנדמי הגדל במישור החוף (ינואר 2024)
ערגה אלוני תקציר: מקור-חסידה תמים Erodium subintegrifolium Eig הוא עשבוני חד-שנתי ממשפחת הגרניים שבית גידולו חול וכורכר פריך במישור החוף והוא אנדמי לישראל. עלי הצמח

אזוביון מדברי, צמח מרפא הגדל במדבר (ינואר2024)
אזוביון מדברי Lavandula coronopifolia הוא בן-שיח מהשפתניים. בעל ענפים מרובעים, ירוקים, מטמיעים בגובה 80-40 ס"מ. העלים רובם בבסיס, נגדיים, גזורים לאונות צרות. התפרחת דמוית שיבולת, הפרחים דו-מיניים, מסודרים בזוגות נגדיים מרווחים אלה מאלה. הגביע עשוי 5 עלים צבעו חום ירוק, עוטף חלק מצינור הכותרת. הכותרת דו-שפתנית צבעה כחול. שפה עליונה בת 2 עלים מאוחים ושפה תחתונה בת 3 עלים. בתוך צינור הכותרת חבויים 4 אבקנים וביניהם עמוד העלי. השחלה עילית הפרי 4 פרודות החבויות בגביע. מוכר כצמח מרפא, תבלין ודוחה חרקים.

עפעפית גדולת-פרחים, בן-שיח מדברי שפרחיו צהובים (ינואר 2024)
עפעפית גדולת-פרחים .Kickxia spartioides (Brouss. ex Buch) Janch המשתייכת למשפחת הלחכיים, היא בן-שיח ר"ש מדברי נדיר הגדל בדרום ים-המלח בנגב ובערבה בערוצים במדבריות חמים. הענפים דקים מטמיעים העלים פשוטים מסורגים. הפרחים צהובים דו-מיניים, גדולים ומרשימים, נישאים על עוקץ דק. לפרח 5 עלי גביע, 5 עלי כותרת מאוחים שיצרו שתי שפות: עליונה הבנויה מ2 עלים ותחתונה בת 3 עלים. קצה תחתון של הכותרת מסתיים בדורבן בו נאגר צוף. אבקנים 4 שוני אורך, השחלה עילית בת שתי מגורות. הפרי הלקט הנפתח באמצעות 2 מכסים. האבקת הפרחים נעשית ע"י דבורים בעלות חדק ארוך.

סתוונית הנגב גיאופיט מוגן הפורח בנגב (דצמבר 2023)
סתוונית הנגב Colchicum ritchii R.Br גיאופיט מוגן שמהקרקע בוקעים יחד עלים ופרחים. העלים מוארכים סרגליים, הפרחים דו-מיניים ורודים או לבנים מכילים פרח דמוי משפך בעל צינור ארוך חבוי בקרקע. הכותרת בת 6 עלים מסודרים בשני דורים. אבקנים 6, השחלה תת קרקעית בת 3 עמודי עלי. הפרי הלקט שעולה עם הבשלתו מעל הקרקע. כל חלקי הצמח מכילים קולכיצין -חומר רעיל המשמש למרפא, אשר ריכוזו בפקעת ובזרעים גבוה מאשר בשאר אברי בצמח.

גלינסוגה קטנת-פרחים צמח גר, חד-שנתי (דצמבר 2023)
ערגה אלוני תקציר: גלינסוגה קטנת-פרחים .Galinsoga parviflora Cav הינה צמח ח"ש ממשפחת המורכבים בגובה עד 60 ס"מ, בעל גבעולים דקים ועלים דמויי ביצה מחודדים בראשם.

זקנונית הטבעות עשבוני רב-שנתי מהדגניים (דצמבר 2023)
ערגה אלוני תקציר: זקנונית הטבעות Dichanthium annulatum (Forssk.) Stapf, עשבוני רב-שנתי נפוץ מהדגניים בגובה 60-30 ס"מ, בעל קנה שורש בקרקע. העלים סרגליים הלשונית קרומית. התפרחת

קנה מצוי רב -שנתי הגדל במעונות לחים (נובמבר 2023)
ערגה אלוני תקציר: קנה מצוי Phragmites australis (Cav.) Trin. ex Steud הוא עשבוני רב-שנתי מהדגניים הגדל בבתי גידול לחים. בקרקע יש לצמח קנה-שורש המפתח קנים

ירבוז פלמר – עשב רע בשדות (נובמבר 2023)
ירבוז פלמר Amaranthus palmeri S. Watson המשתייך לירבוזיים הוא עשבוני ח"ש דו-ביתי. לצמח שורש מסועף, וענפים בעלי גוון אדמדם, העלים פשוטים מסורגים שפתם תמימה. פרחי כל אחד מהזוויגים על צמחים נפרדים מסודרים בתפרחת צפופה. פרחי הזוויג הנקבי בעלי 5 עלי עטיף, מתחתם חפיות ירוקות דוקרניות. השחלה עילית בת ביצית אחת, עמוד עלי חסר או קצר. פרחי הזוויג להם חפיות ו5- עלי העטיף 5 שקופים, 5 אבקנים בולטים. הפרי שקיק קרומי בן זרע אחד.

אזובית רמון אנדמי נדיר הגדל בהר הנגב (נובמבר 2023)
אזובית רמון Origanum ramonense Danin. המשתייכת למשפחת השפתניים, היא בן שיח אנדמי- נדיר הגדל בהר הנגב הגבוה, ברום שבין 1000-800 מ'. הצמח שעיר רוב אבריו המכוסים שערות צפופות המפרישות שמנים ריחניים. העלים פשוטים יושבים שפתים תמימה, נגדיים על הגבעול, הפרחים לבנים דו-מיניים, צינוריים נתונים בגביע מאוחה דמוי פעמון בראשו 5 שיניים. לכל פרח שתי שפות: העליונה בת 3 אונות מעוגלות, בשפה תחתונה 2 אונות. אבקנים 4 שוני אורך, העלי ארוך מהם. שחלה תחתית, מכילה 4 פרודות המתפזרות עם ניתוק הגביע.

בת-חבצלת קטנת-פרחים מרשים בפרחיו הלבנים (אוקטובר 2023)
ערגה אלוני תקציר: בת-חבצלת קטנת-פרחים .Vagaria parviflora (Desf. ex Delile) Herb הנכללת במשפחת הנרקיסיים, היא גיאופיט הפורח בסתיו ללא עלים. עמוד התפרחת נושא 10-3 פרחים

מוטנט אלבינו של קדד הנגב התגלה המעבר ערוד: על קדד הנגב וסקציית אמודנדרון ממרכז אסיה
קדד הנגב Astragalus amalecitanus הוא מין רב-שנתי עשבוני בעל פריחה מרהיבה, הגדל בהרי הלבנט רק בהר-הנגב ויש אומרים כי הוא אנדמי אך ורק לישראל. אנו מדווחים על מציאת אוכלוסיה בה ארעה כנראה מוטציה בתפרחת והפרחים נעדרים צבע ורוד ושחור(השערות) והתפרחת נראית מרחוק כצהובה. עלו בחג הפסח לראש נחל לוץ בהר-הנגב לחזות בה.

סווד אצטרובלי עדיין שורד במלחת יוטבתה
בני שלמון, ביולוג אזור הדרום לשעבר,רשות הטבע אילת – benny.shalmon072@gmail.combe תקציר: אנו מדווחים על המשך חייו ואי הכחדתו של סווד אצטרובלי בשולי מלחת יוטבתה בדרום

גרניון הלבנון התחיל לפרוח בהר-ברכה, 19.3.2025
באביב 2022 נמצאה בחורשה הצפונית של הר ברכה אוכלוסיה גדולה של גרניון הלבנון Geranium libani . החורשה הצפונית של הר ברכה שונה בתנאיה משאר שטח הר-ברכה והר-גריזים; זהו מדרון צפוני בו שתולים עצי אורן הצנובר המשרים תנאיסביבה מתונים לעומת שאר מדרונות ההר החשוף לרוחות ושמש יוקדת ברום 850 מטר. השנה באביב 2025 הקדים הגרניון לפרוח בעשרה ימים בהשוואה לשנים קודמות. בחורשה נמצאו גם סינפטון א"י, ולריינה איטלקית, דבורנית נאה דרדר אשקלון וארביס אושה.

הסוואה בפרפרים ממשפחת הלבנינים; שינת לבנינים על פרחים בעלי צבע רקע דומה
פרפרים רואים היטב צבעים אך יכולתם לנחות ולישון על פרחים בעלי צבעים הזהים לצבע כנפיהם איננה מובנת מעליה; איך יודע הפרפר את צבעו והאם תכונה זו היא גנטית או נלמדת במשך חיי הפרפר ? על הסוואה בפרפרים ממשפחת הלבנינים בכתבה זו.

על מיני שחליים הגדלים בישראל ועל שחליים תרבותיים כצמח אשפתות וכגידול תרבותי
בשנות השבעים של המאה הקודמת היה שחליים תרבותיים בישראל אחד מהצמחים הנדירים ביותר בישראל ושנים לא עלה בידנו למצוא אותו. והנה לאחר 60 שנה של פיתוח ציוני מואץ ושינוי בתרבות האוכל, מביא השימוש ב"רשאד" כמרכיב בסלט הישראלי וכחומר גלם למאכלי עדות – את השחליים התרבותיים להתאזרח כצמח מעזבות שכיח למדי. מין הקרוב לו, שחליים דוקרניים גדל בר בחרמון ההררי ובגולן. עליהם ועלה שימוש בש.תרבותיים כצמח ליקוט ותבלין בכתבה הבאה.

מדוע פורח ציפורן נקוד ב"טפטוף" כל השנה ?
רוב הצמחים בעולם פורחים בעונת פריחה ברורה שלוקחת 5-3 שבועות כאשר משני צידי תקופת שיא הפריחה מצטייר זנב של פריחה דלילה בתחילת וסוף הפריחה. לעומת זאת הפנולוגיה(הוא שינוי שפעת הפריחה בזמן) של ציפורן נקוד מיוחדת: אכן יש לה תקופת שיא פריחה באביב אך בכל אזורי ישראל ובכל חודשי השנה אפשר לראות צמחים של ציפורן נקוד בפריחה דלילה. במיוחד בולט הדגם בעונת הקיץ היבש בנגב ובחודשי החורף הקר בהרי הצפון אזי כמעט איננו מוצאים בכלל צמחי בר פורחים; בכל טיול ברחבי ארצנו ובכל עונת שנה תמיד נפגוש פרחי ציפורן נקוד!

יורינאה טרשית בנחל אליצור בהר-הנגב הדרומי
אתר של יורינאה טרשית Jurinea staehelinae (DC.) Boiss. , בן-שיח נדיר ובסכנת הכחדה התגלה במצוקי מדרגות בנחל אליצור אשר בהר-הנגב הדרום-מערבי. זהו בן-שיח אירנו-טורני נדיר ביותר באזור הלבנט במזה'ת הגדל בהרים גבוהים גירניים במדבר. היורינאה היא סוג ממשפחת המורכבים הדומה לסוג דרדר אך קוצי הקרקפת מקושתים ואינם בעלי שיכים משניים בבסיס הקוץ הראשי.

ציפורנית גדולת-שיניים נתגלתה באפרת, לאחר כ-40 שלא אותרה בשדרת ההר
אתר חדש של המין הנדיר והאדום – ציפורנית גדולת-שיניים התגלה באזור העיר אפרת אשר בגוש עציון ביהודה. מין זה לא אותר בהרי יהודה והשומרון מאז 1981. על תפוצתה והמאפיין אותה בכתבה זו.

צופית צדה כנימות המגיחות מעפצי אלה אטלנטית
ציפור הצופית הארץ-ישראלית ידועה כמבקרת קבועה בפרחים אדומים ולוגמת את הצוף. בעונת סוף הקיץ הסתיו כאשר הפריחה מועטה ביותר, הצופית איננה בוחלת במזון מן החי וצדה עשרות חרקים זעירים. אחד מאתנו (ד.ג.) תפס אותה צדה כנימות המגיחות בעשרות מתוך עפצי אלה אטלנטית אשר בשלו ונסדקו.

חלמוניות איתרי בירושלים נכחדו
אוכלוסיית החלמונית מאחורי מוסדות איתרי בשולי בית צפפה בירושלים היתה ידועה בגודלה ובפריחת מאז שנות השבעים של המאה הקודמת. לצערינו, הלכה אוכלוסיה זאת והתמעטה בעקבות הרס בית הגידול כאשר הרשויות האחריות לשמירת הטבע לא עזרו בנידון. בחודש נובמבר 2023 רשמנו בשטח 12 פרחים. השנה, לצערינו, לא הצלחנו למצוא ולו חלמונית אחת לרפואה. חלק מהשטח נשרף, בחלק מהשטח נבנה חניון משאיות, ומרכז השטח גודר והתחילו בו עבודות חפירת יסודות לבניין. מצאנו בשטח פרח אחרון של סתוונית ירושלים!

צבעי שלכת של אלה אטלנטית
רבים מעצי ארצנו משירים את עליהם לקראת החורף תופעה הידועה בשם שלכת. בתחילה נעלם הצבע הירוק של העלה ומופיעים צבעי ביניים של צהוב או אדמדם. האם לצבעי השלכת יש ערך אדפטיבי? ומדוע נמצא שונות גדולה בעוצמת צבע השלכת בין עצים שונים?

סחלב המדשאות Zeuxine strateumatica – מין גר חדש לישראל
אסף שיפמן, מושב מרחביה – asafshifman@gmail.com התצפית: 5.2.2024 פרסום: 20.2.2024 צלם: אסף שיפמן —————————- תקציר: סחלב חדש לישראל התגלה בקיבוץ אליפז ליד תמנע. הסחלב

על מי נטפל הרנוג השיטים במדבר שומרון?
הרנוג השיטים Loranthus acaciae נטפל במזרח אפריקה וצפונה עד לים המלח אצלנו כמעט רק למינים של הסוג שיטה. אולם, מה קורה להרנוג כאשר אין באזור עצי שיטה? במדבר שומרון ועד לעמק בית שאן לא גדלה שיטה סלילנית והרנוג השיטים גדל בעיקר על שיחים הנפוצים כגון רותם המדבר, אוג קוצני, ושיזף השיח. ייתכן וזו פלישה חדשה של ההרנוג לאזורים תרמופיליים, החסרים עצי שיטה ותוך כדי כך האוכלוסיה עוברת התאמה לפונדקאים חדשים.

ירבוז קוצני התגלה במרעה בקר ליד קיבוץ מצר – ואולי, טקסון חדש שטרם תואר בספרות.
בהשתלמות חוג לבוטניקה "כלנית", נמצא בתאריך 25.12.2023 בשטח מרעה פרות של קיבוץ מצר, בגבעות גיר רך אאוקני ממזרח לקיבוץ מצר פרט בודד נקבה של הסוג ירבוז. על אף שירבוז קוצני מתואר כמין הרמפרודיט בעל פרחי זכר בצד פרחי נקבה אנו חושבים כי זהו גנוטיפ חדש חד-מיני של ירבוז קוצני. תמונות של פרט זכרי (ש.כ.) של טקסון זה מאחו פי-גלילות מחזקת אפשרות זאת.

מתי פורח ערער ארזי בהר-שפנים ליד בית-ג'אן ?
עונת הפריחה של ערער ארזי מוזרה ביותר- אמצע החורף. בעונה זו יש סיכוי רב כי האבקה וגם הפרח הנקבי יפגע ע"י גשם וסופה חזקה ואף על פי כן מועדי הפריחה אשר של עצי ערער ארזי אשר נרשמו בעצים שתולים בירושלים היו בין 21 לדצמבר ל14 בינואר. בביקורנו באוכלוסיית הערער בהר-שפנים בתאריך 18.12.23 הערער עדיין לא הניץ אצטרטבלים זכריים או נקביים. מתי יפרח השנה הערער הארזי ?

חרוב דו-מיני התגלה פורח בחודש דצמבר בקיבוץ עין-חרוד
החרוב המצוי Ceratonia siliqua הוא עץ דו-ביתי הפורח בסתיו מחודש ספטמבר ועד חודש נובמבר. עצי הזכר מקדימים לפרוח בממוצע 11 יום לפני עצי הנקבה. להפתעתנו מצאנו השנה (תשפ"ד, 2023) עץ חרוב דו-מיני(הרמפרודיטי) הפורח בחודש דצמבר. זהו כנראה עץ שתול משנות החמישים אשר הורכב או זרעיו הובאו מספרד.

משטחי פריחה של סתוונית היורה בגבעת התנ"ך בירושלים: מדוע סתוונית היורה כה שופעת השנה?
שפעת פריחה של כתמי גיאופיטים המופיעים אחת לכמה שנים היא תופעה ידועה לחובבי הטבע אך רב הנסתר על הגלוי לגבי הסיבות להופעתה. השנה אנו מדווחים על משטחי פריחה של סתוונית היורה – Colchicum stevenii בחודש נובמבר 2023; אחד מהם הוא משטח הפריחה העז של סתוונית היורה בגבעת התנ"ך בירושלים.

סתוונית טוביה פורחת בפני-קדם ובכל חגורת הספר (9.12.23)
לסתוונית טוביה – Colchicum tuviae מגיע הכתר " הפרח של המדינה"שכן זהו מין צמח אנדמי לישראל (גדל בעולם רק אצלנו) ונקרא על שמו של טוביה קושניר , הבוטנאי המבטיח בן דור הפלמח שנפל עם לוחמי הל"הבקרבות מלחמת השחרור. זהו גם גיאופיט הגדל ופורח בעיקר בחגורת הספר של יהודה – "צור מחצבתנו", האזור שבו התרחשו רבים מעלילות המקרא כולל סיפורי דוד ירמיהו ועמוס. היא שייכת לקבוצה מיוחדת בסוג סתוונית , בעלת כוסיות מצויצות בבסיס הפרח המיוחדת לספר המדבר. על הביולוגיה והפריחה של סתוונית טוביה מתועדת בכתבה זו.

הפטריה אוזנית חרמונית נמצאה ב"נחל חתול" בחרמון
תמונות של פטרית כובע יפהפיה ומגושמת הגיעה למערכת כלנית מהחרמון. התברר כי זהו טקסון מיוחד – אוזנית חרמונית" השייכת למין רחב התפוצה אוזנית הכלך.על הגילוי והביולוגיה של אוזנית חרמונית בכתבה זו.

סיכום עונת פריחת החצב – תשפ"ג 2024
השנה (2023-24 תשפ"ד), אספו חברי חוג כלנית תצפיות רבות ותמונות אודות אתרים וזמני פריחה(פנולוגיה) של החצב המצוי – Drimia maritima. בעוד תקופת הפריחה המרכזית של החצב היא בחודש ספטמבר הרי כבר בסוף חודש יולי צופים רבים מחובבי הטבע בפרטים יוצאי דופן, המעלים עמודי פריחה ומתחילים לפרוח בחודש יולי ואף בחודש יוני, "הרחק מעונת הפריחה הרגילה של החצב המצוי." רק אם נאסוף מידי שנה הרבה תצפיות ונשווה אותן נוכל לקבל דגמים אופייניים ונדע מי יוצא מן הכלל ומהו בכלל הכלל. השוואת נתוני הפריחה של החצב לשנים קודמות מעלה אפשרות סבירה כי השנה אחרה אוכלוסיית החצב לפרוח לפחות בעשרה ימים בממוצע. על הסיבות האפשריות לאיחור זה בפריחה בכתבה הבאה.

כרכום נאה התגלה בפני-קדם, ברכס הכנוב ליד חברון
כרכום נאה Crocus pallasii התגלה לראשונה פורח ברכס הכנוב אשר נמצא ברום 900 מטר מדרום מזרח לחברון. זהו מין צפוני אשר אינו גדל בשומרון, והיה ידוע עד כה רק בשני מקומות בזור יהודה. והנה, אחת מאיתנו (מ. טל) יצאה לטייל ליד שער הישוב פני קדם וגילתה בסוף חודש נובמבר 2023, אוכלוסייה יפה של כרכום נאה.

כדן קטן-פרחים מאחר לפרוח: תצפיות ממודיעין אלעד וצלפון, 23.11.23
כדן קטן-פרחים הוא אחד הגיאופיטים הפורחים בסתיו , בדרל כלל בחודש אוקטובר. והנה השנה , בדומה לרוב שאר צמחי הבצל מבשרי הגשם הכדן מאחר לפרוח ממש בחודש שלם. שיא פריחה שלו נרשם במודיעין ובצלפון אשר בשפלת יהודה ובנימין בסוף חודש נובמבר.

רעילות העלים של חצב מצוי – Drimia maritima
החצב המצוי – Drimia maritima ידוע ברעילותו: בעלי-חיים נוהגים להימנע מאכילת עלי חצב ירוקים אך אוכלים את עליו היבשים. עורכי כתב-עת כלנית נשאלו לאחרונה מספר פעמים לגבי "רעילותו של החצב" ותשובתם לא הייתה מדויקת עד לא נכונה. פרסום זה בא לבאר את נושא רעילות החצב ולהעמיד דברים על דיוקם. א.ש.

סתוונית ירושלים התחילה לפרוח בעמק המצלבה בצפון הגולן ובהר-ברכה
הננו מפרסמים את תצפיות תחילת הפריחה של סתוונית ירושלים – Colchicum hierosolymitanum כפי שהשתקפו בתמונות אשר העלו על ידי חברי חוג כלנית בקבוצת הווצאפ (כלנית כתב-עת ושיתוף תמונות). האם גם בסתוונית ירושלים כמו בחצב מצוי, חרוב מצוי ובסתוונית הקליפות חל השנה, תשפ"ג (2023-24) עיכוב בתחילת הפריחה ? על דגמי הפריחה של מבשרי הגשם ופורחי הסתיו ובמיוחד על מיני הסתווניות בכתבה הבאה.

שיטת הנגב הגדלה ברום הגבוה ביותר בלבנט
כתיבה: אבי שמידע ויאיר קדד צילום: אירי קדד —————————- תאריך תצפית: 12.08.2023 תאריך פרסום: 11.11.2023 —————————- תקציר : שיטת הנגב (Acacia pachyceras ( A. gerrardii

עד לאן מדרימה סתוונית הקליפות?
סתוונית הקליפות Colchicum tunicatum היא מיו אנדמי להר הנגב ולאדום וראשונה לפריחה מבין תשעה מיני הסתווניות בישראל. לא ברור לנו עד היכן היא מדרימה. אנו מדווחים כאן לראשונה על הימצאותה בהר בתור ובהר כרכום אשר בנגב המרכזי וע לתופעה המוזרה השנה כי תחילת הפריחה התעכבה לפחות בשבועיים בהשוואה לשנים קודמות.

סתוונית תשבץ ראשונה, פורחת בצפון הגולן בהר-חזק (תל חזקה)
זהו זמן פריחתם של מבשרי הגשם הפורחים ללא עלים: מין סתוונית שני התחיל לפרוח בארצנו והאתר הראשון בו פרחה סתוונית התשבץ הוא במרומי הר-חזק (תל חזקה) בצפון הגולן ברום 1143 מטר. סתוונית התשבץ Colchicum hierosolymitanum היא מין קרוב מאוד לס.ירושלים ובגולן נמצא אוכלוסיות מעבר ביניהן. גם למין זה יש "היפוך פריחה" כאשר הסתווניות המאחרות פורחות במעונות נמוכים כמו צומת גולני ומרכז הגולן.

סתוונית הקליפות התחילה לפרוח בהר-הנגב: על סתווניות היסטרנטיות פורחות סתיו בישראל
אבי שמידע, חוג כלנית, המחלקה לאבולוציה ואקולוגיה והמרכז לרציונליות, האוניברסיטה העברית בירושלים – avi.shmida@gmail.com התצפית: 15.9.2023 פרסום: 22.9.2023 תמונת השער: סתוונית הקליפות שגדלה בעציץ מושקה בהר-גילה;

החצב פורח : האם הקדים או אחר לפרוח השנה (תשפ"ד) ?
פריחת החצב המצוי Uriginea maritima בשיא עונת היובש סוף הקיץ רתקה תמיד את כל יושבי הארץ; איך הוא פורח ללא גשם בתקופה שכל שאר צמחי ארצנו יבשים או נמצאים בתרדמה. אגדות ופזמונים נכתבו על כך ולא פחות רתקה אותנו השאלה – האם השנה החצבים הקדימו לפרוח או פריחתם מתעכבת? על כך בכתבה הבאה.

מי היא הסתוונית הראשונה לפרוח ? על סתוונית הקליפות
הסתוונית הראשונה לפרוח בישראל היא סתוונית הקליפות הפורחת בהר-הנגב ללא תלות בגשם בתחילת חודש ספטמבר. אך המטיילים בארצות הים-התיכון ובמרכז אירופה וודאי שמו לב כי בגינות רבות ובשדרות הערים מציצה לפתע ללא עלווה מין סתוונית בעלת פרחי "ענק", היא סתוונית סתווית Colchicum autumnale . זהו מין סתוונית הגדל בר בהרי דרום אירופה ובתורכיה ופורח ללא עלים. כבר בחודש אוגוסט. המטיילים בהרי הקצ'קר והרי הטאורוס בתורכיה פוגשים את הסתוונית הסתווית וקרובויה בדשאים אלפיניים בכתמים ורוד חזק ועד לבנבן חיוור.