אמניה מצרית Ammannia baccifera צמח "אדום" – פורח בביצות ובגדות נחלים (יוני 2018)

כתבה: ערגה אלוני

אמניה מצרית Ammannia baccifera (כופריים) היא צמח חד-שנתי עשבוני קרח, גובהו כ-20 ס"מ, מסתעף מבסיסו ע"י צימוח גבעולים דקים שלהם ארבע מקצועות. הגבעולים זקופים או שרועים, ירוקים או בעלי גוון סגול. העלים פשוטים מאורכים, אורכם כ-2 ס"מ, שפתם תמימה. בעלי עורק מרכזי בולט, חסרי פטוטרת, מסודרים נגדית על הגבעול.

אמניה מצרית. צילם: יהודה מרטה ©, באדיבות אתר צמח השדה אמניה מצרית. צילם: יהודה מרטה ©, באדיבות אתר צמח השדה אמניה מצרית. צילם: יהודה מרטה ©, באדיבות אתר צמח השדה
אמניה מצרית. צילם: יהודה מרטה ©, באדיבות אתר צמח השדה
להגדלה – לחצו על התמונות

הפרחים נכונים, דו-מיניים, צבעם ירוק או סגול, גודלם כ-2 מ"מ. הם ערוכים באשכולות צפופים בחיק העלים. הגביע מאוחה, דמוי פעמון, בן 4 שיניים בולטות ומספר שיניים זעירות שהן שיני הגביעון. הגביע עוטף את השחלה כששיניו זקורות מעלה. לפרח 4 עלי כותרת (לעתים הכותרת חסרה). אבקנים 2, אורכם 0.5 מ"מ, עמוד העלי קצר ומסתיים בצלקת כדורית. הפרי הלקט כדורי ירוק, הכלוא בגביע. הזרעים קטנים שחורים הפרי מבשיל באוגוסט–ספטמבר.

הצמח גדל בארץ בשולי שלוליות קבועות, ביצות או בגדות נחלים. באסיה הוא נפוץ בערוגות מוצפות של אורז. הצמח גדל גם בשוליים הלחים של גוף המים וגם בתוכו, הנביטה מתקיימת באזור לח שנחשף מחוץ למים. גדל בארץ בבקעת כנרות בבית ציידה, בבקעת בית נטופה, בריכת דורה, בריכת געש והבאסה בהרצליה. כמו כן נמצא נקודתית בעוד מספר אתרים כמו בחולה, ובנחל איילון. תפוצתו העולמית של הצמח רחבה. הוא מצוי באזור הטרופי והסוב-טרופי באפריקה הטרופית, במצריים, וערב, כמו כן  באסיה, סין הפיליפינים איראן, טרנס-קווקז ואפגניסטן. בצפון אמריקה ובאוסטרליה, באירופה הצמח התאזרח בספרד.

ברפואה העממית בעיקר בהודו, מיוחסת לצמח חשיבות רבה כצמח מרפא. השימוש הוא בעלים, שלהם טעם מר, ובשורש. חליטת העלים משמשת מרפא לבעיות בעור, לבעיות עיכול, כמו כאבי בטן, עצירות, וגזים. משרה עלים מועיל להרחקת ליחה מקנה הנשימה ומהריאות, ומקל על מחלת השחפת. ריסוק העלים בתוספת תמצית זנגביל מועיל להורדת חום. אחדים מאמינים כי הצמח הוא גם תרופה יעילה עבור כל מחלות הדם.
מיצוי העלים הראה שיש בהם חומרים שונים, אחדים נוגדי חמצון. השורש הכיל פלבנואידים, פנולים ופחמימות, טאנינים, וסטרואידים, אחדים מחומרים אלה הם אנטי דלקתיים, משכי כאבים, אנטיבקטריאלים, וציטוטוקסים. לא נמצא מחקר מערבי מעמיק שיכול היה לבסס שימוש רפואי יעיל בחומרים המצויינים.

שם המין בעברית אמניה מצרית נותר משמה המדעי הקודם –A. aegyptiaca. מין נוסף של אמניה הגדלה בארץ היא אמניה רבת פרחים  Ammannia prieureana.

אמניה רבת פרחים. צילמה: ערגה אלוני ©
אמניה רבת פרחים. צילמה: ערגה אלוני ©

ספרות:

פינברון-דותן נ ודנין א 1991 המגדיר לצמחי-בר בארץ-ישראל. כנה. ירושלים.

שמידע א ופולק ג 2007 הספר האדום – צמחים בסכנת הכחדה בישראל. כרך א'. רשות הטבע והגנים, המשרד להגנת הסביבה.

———————————————————————————————————-

Flora of India  www.flowerofindia.net

Flora of Pakistan: www.floras.org

Flora of China: www.floras.org

IJP- International Jounal of Pharmacy. The chemical constituents and pharmacological effects of Ammannia baccifera 2015: in www.ijpjournal.org

 

==========================
כל הזכויות שמורות ל"כלנית" ©
ציטוט: אלוני ע 2018 אמניה מצרית Ammannia baccifera צמח "אדום" – פורח בביצות ובגדות נחלים (יוני 2018), פורחי החודש, כתב-עת "כלנית" מספר 5.
https://www.kalanit.org.il/ammannia-baccifera-6-18

Print Friendly, PDF & Email

כתיבת תגובה

הרשמה לכלנית

עוד בפורחי החודש