כרכום גיירדו או מוטציה של כרכום חורפי נמצא במרכז הכרמל

יואב סילברט – חוג כלנית  bdalia@bezeqint.net
דליה בונס –     חוג כלנית   bdalia@bezeqint.net
אבי שמידע המחלקה לאבולוציה ואקולוגיה והמרכז לרציונליות, האוניברסיטה העברית ירושלים   avi.shmida@gmail.com
תאריך תצפית – 25.11.2017
תאריך פירסום – 12.12.2017

תקציר: לראשונה התגלה כרכום גיירדו Crocus hyemalis בתוך תחומי הר הכרמל. הכרכום האופייני לכרמל ולכל החבל הים תיכוני שמחוץ לגליל המזרחי, לגולן ולחרמון הוא כרכום חורפי, בעוד שבגלילות הצפוניות הללו שולט כרכום גיירדו Crocus aleppicus. המציאה בחרבת לובים בכרמל היא אפוא מציאה יוצאת דופן של מין צפוני באזור בו שולט בדרך כלל כרכום חורפי. בבדיקה נוספת התברר כי בחלק מהגבעה של חרבת לובים שולט כרכום בעל מאבקים צהובים בעוד שבכל שאר אזורי הכרמל פורח באותה עת כרכום חורפי שצבע מאבקיו "שחור" כרגיל.

במהלך טיול בחורבת לובים מצפון לבית אורן בכרמל ב- 25.11.2017 מצא המחבר הראשון (יואב סילברט) פרחים  של כרכום שנראו ככרכום חורפי Crocus  hyemalis, אלא שהמאבקים בפרח היו צהובים ולא שחורים, כרגיל בכרכום חורפי. צילומים נשלחו לבדיקה ואכן התברר שזו מציאה של ממש שכן בכל אזור הכרמל פורח בעונה זו כרכום חורפי אשר לו מאבקים "שחורים"  או יותר במדויק, הצבע החיצוני של דופן המאבק הוא סגול-כהה טרם היפתחו; לאחר שהמאבק מבשיל ומתבקע בוקעים ממנו גרגרי אבקה צהובים. צבע המאבקים הוא סימן מבדיל בין כרכום חורפי וכרכום גיירדו. בכרכום חורפי המאבקים שחורים ואילו בכרכום גיירדו  Crocus aleppicus הקרוב לו, המאבקים צהובים. על כן חשוב לבדוק את צבע המאבקים לפני הבשלתם. הכרכום האופייני לכרמל ולכל החבל הים תיכוני שמחוץ לגליל המזרחי, לגולן ולחרמון הוא כרכום חורפי, בעוד שבגלילות הצפוניות הללו שולט כרכום גיירדו. המציאה בחרבת לובים בכרמל היא אפוא מציאה יוצאת דופן של מין צפוני באזור בו שולט בדרך כלל כרכום חורפי. בבדיקה נוספת התברר כי בחלק מהגבעה של חרבת לובים שולט כרכום בעל מאבקים צהובים בעוד שבכל שאר אזורי הכרמל פורח באותה עת כרכום חורפי[1] שצבע מאבקיו "שחור" כרגיל.

כרכום חורפי בחורבת לובים בכרמל עם מאבקים צהובים. צילם: יואב סילברט © כרכום חורפי בחורבת לובים בכרמל עם מאבקים צהובים. צילם: יואב סילברט © כרכום חורפי בחורבת לובים בכרמל עם מאבקים צהובים. צילם: יואב סילברט ©
כרכום חורפי Crocus hyemalis בחורבת לובים בכרמל עם מאבקים צהובים. צילם: יואב סילברט ©
להגדלה – לחצו על התמונות

האם האוכלוסייה הגדלה בחרבת לובים ליד בית-אורן שייכת לכרכום גיירדו, מין קרוב וויקרי לכרכום חורפי הגדל בדרך כלל רק בגליל העליון המזרחי, בגולן ובחרמון בישראל? או שמא זו מוטציה מקומית של כרכום חורפי עם מאבקים צהובים?
כדאי לציין כי עוד ב-1978 כתבו פינברון ושמידע (Feinbrun and  Shmida 1978) אודות אוכלוסיות של כרכום גיירדו הגדל בגבעות הכורכר של חוף הכרמל, אוכלוסייה אשר תוארה בספר האדום של צמחי ישראל כתת-מין חופי אנדמי. אך עד למציאה זו איש מחובבי הטבע ומעשבבי הפרחים לא הצליח למצוא את כרכום גיירדו בהר-הכרמל עצמו. בגב אונות העטיף רואים פסי צבע סגול, תכונה האופיינית לתת-המין החופי של כרכום גיירדו. כמו כן העלים צרים (2מ"מ) לעומת עלי כרכום חורפי שרוחבם 3 מ"מ. הפס הלבן המופיע לאורך מרכז העלה אופייני לכל מיני הכרכום.

כרכום חורפי - מאבקים הכהים. צילם:יואב סילברט © אלוני יצחק.
כרכום חורפי. המאבקים כהים לעומת כ.גיירדו בו המאבקים צהובים. צילם: יואב סילברט © צולם באלוני יצחק.

 

מפת מיקום של חרבת לובים בכרמל. מתוך אתר עמוד ענן
המיקום של חרבת לובים בכרמל. מתוך אתר עמוד ענן

ספרות:

שמידע א פולק ג ופרגמן-ספיר א 2011 הספר האדום –  צמחים בסכנת הכחדה בישראל, כרך ב'. רשות הטבע והגנים.

——————————————————————————————–

Feinbrun N and Shmida A 1978  A review in the genus Crocus in Israel and neighboring  countries. Israel J. of Botany  26: 172-189.

הערה
[1] רצוננו להודות לאיתי נחשון אשר הכיר בעבר את האוכלוסיה "צהובת-המאבקים" של כרכומי חרבת לובים וסיפר על כך ליואב סילברט.

===========================
כל הזכויות שמורות ל"כלנית" ©
ציטוט: סילברט י בונס ד ושמידע א 2017 כרכום גיירדו Crocus aleppicus או מוטציה של כרכום חורפי Crocus hyemalis?, חדשות בוטניות, כתב-עת "כלנית" מספר 4.

Print Friendly, PDF & Email

כתיבת תגובה