"החאבק" המפורסם, נענת סיני – היא נענת שימפר Mentha longifolia ssp.schimperi

כתב: אבי שמידע

תקציר: בעקבות שאלות חובבי הטבע אנו מביאים כאן את שמה המדעי של "נענת סיני" הידועה בשמה העממי והערבי – "חאבק". יש חושבים שזהו עשב התה "המשובח ביותר". בעבר היה זה מין עצמאי הגדל במדבריות הנגב וסיני אך בגלל חוסר סימנים מבדילים ברורים בינו לבין אוכלוסיות החבל הים-תיכוני – מעמדו הוכפף למין נענה נשובלת. מעמד זה לא מפחית כ"הוא זה" את הריח המיוחד של הטקסון המדברי.

=========================================================================

בעקבות שאלות חובבי טבע ומכיני תה צמחים, אנו מביאים בזאת את שמה הפורמלית של צמח הנענע הגדל במעיינות וליד מקווי מים במדבר (ראה תמונות): מתברר כי ה"טקסון" השכיח בנגב ובסיני שייך לתת-מין מיוחד אשר שמו המדע נענע משובלת תת-מין שימפר Mentha longifolia ssp.schimperi (Brig) Brig. ואנו ממליצים לקרוא לו בעברית בקיצור "נענת שימפר".

השם המדעי התקף כולל את השם הבינארי של המין Mentha longifolia , לאחר מופיע הקיצור ssp. אשר פרושו "תת-מין  Sub-species", לאחריו מופיע השם הלטיני של תת-המין – schimperi ובסוף הביטוי הסיסטמטי מופיע שם קיצור של הבוטנאי אשר תאר את הטקסון לראשונה למדע, במקרה שלנו החוקר Briquet. אז מדוע מופיע קיצור הבוטנאי בריקט פעמיים- פעם בסוגריים ופעם בקיצור לאחריו? מסתבר שבריקה, שהיה המונוגרף של הסוג נענה במחצית השניה של המאה התשע-עשרה (Briquet 1897), תאר טקסון זה פעמיים, בפעם הראשונה כמין עצמאי ולאחר מכן הוריד את דרגתו לרמת תת-מין – היא רמת הטקסון המקובלת פורמלית כיום.

הבוטנאי המצרי המוערך לופטי בולוס ז"ל כותב בפלורה של מצריים על נענת שימפר:
במצרים שני תתי-מינים כאשר הת.מ. האופייני גדל במצרים אפריקה, והתת-מין שימפר מוגבל בתפוצתו לסיני. בולוס לא נותן כל סינונים לתת-מין שימפר וכך גם פינברון 1986 בפלורה שלנו, זאת כנראה משום שהשם שניתן לטקסון מדברי זה בפלורה של פוסט וקודמיו-POST הוא NOMEN-NUDUM כלומר שם מדעי שאי נו מוגדר כהלכה ולכן אין להשתמש בו.

ההבדלים בין הת.מ. המדברי לת.מ. אופייני לא מוחלטים ומנוסחים בחלקם אצל בולוס:

  1. העלה של נענת שימפר יותר צר בממוצע ושפת העלה משוננת (ראה איור בולוס); בסיס העלה של הטקסון המדברי חובק יותר (בהשוואה לת.מ. האופייני) הגבעול: העלה  של התת-מין האופייני מתרחב בבסיסו בבת אחת ואילו זה של נ.שימפר העלה מתמצר באופו הדרגתי.
  2. הריח של נענת שימפר הרבה חותר חזק והארומה שלו מיוחדת ושונה מזו של אוכלוסיות הצפון המשתייכות לתמ.האופייני – הבדל זה לא כתוב בפלורה של מצריים אך "הוא ידוע לכל"…ולא בכדי ניתן לה שם מיוחד בין "משוגעי הבישול, הליקוט והכנת משקאות התה ".

מימין: נענה משובלת וזנב-סנונית קניון עוואר אדום. באמצע מימין: נענה משובלת באגמון-החולה. צילום: שיר ורד ©. באמצע משמאל: נענה משובלת בעין-דבשה. צילום: גלית משה ©. משמאל: נענה משובלת באגמון-החולה צילום: שיר ורד ©

נענה משובלת היא מין ים-תיכוני השכיח במקווי מים מהאיים הקנריים , דרום-אירופה, צפון-אפריקה , מצרים וכל מדינות אפריקה הלא טרופיות, המזרח-התיכון מגיעה בתפוצתו מזרחה עד הודו(ראה מפה). באגן הים-התיכון זהו מין הנענה השכיח ביותר. היא כוללת טווח רחב ביותר של תכונות מורפולוגיות  ושונות גדולה באופן קיצוני; מאז הבוטנאי בריקה אף חוקר "לא העז לעשות רויזיה סיסטמטית שלה. על פי נעמי פינברון בפלורה של ארצנו – "המונוגרף בריקה Briquet חילק את המין בעל, למספר רב מאוד של זנים ותת-מינים כאשר ב-1897 הוא ממונה 21 תתי-מינים. אנו נמנעים מקלסיפיקציה תת-מינית של הצמחים שלנו הכלולים במין נענה משובלת, כאשר בריקה מתאר מספר טקסונים עצמאיים [ מינים עצמאיים] מאזור סוריה [ ומישראל]. הדגם של השונות של הצורות המורפולוגיות בנענה משובלת [ במיוחד בדגם העלה] לא ברורה לנו [ ואל כן לא חלקנו את המין בישראל לזנים או תת-מינים]. דרושה עבודה ביוסיסטמטית נרחבת של מין זה".


מימין: תפוצת נענה משובלת בעולם. מקור: אתר EUM. משמאל: נענה משובלת תתי-מין בולוס

ולאוהבי המדבר, ההר הגבוה של דרום-סיני: החאבק ממנו הכנתם תה עשבים מזה שנים "חי ובועט", לכם לא חשוב מהו בדיוק שמו המדעי והאם הוא מין עצמאי או רק זן של…מותר לאסוף זרעים וקטעי שורש של נענה משובלת תת-מין שימפר ולגדלו בגינה ולהנות מניחוחו ומטעמו המשובח.

 

=====================================
כל הזכויות שמורות ל"כלנית"©
ציטוט: שמידע א 2020 "החאבק" המפורסם, נענת סיני – היא נענת שימפר Mentha longifolia ssp.schimperi. חדשות בוטניות, כתב-עת "כלנית", מספר 7.

 

Print Friendly, PDF & Email

עוד מאמרים וכתבות העשויים לעניין אותך