סחלב המדשאות Zeuxine strateumatica – מין גר חדש לישראל

אסף שיפמן,  מושב מרחביה -   asafshifman@gmail.com התצפית: 5.2.2024 פרסום:    20.2.2024 צלם: אסף שיפמן —————————- תקציר:  סחלב חדש לישראל התגלה…

להמשך קריאהסחלב המדשאות Zeuxine strateumatica – מין גר חדש לישראל

על מי נטפל הרנוג השיטים במדבר שומרון?

הרנוג השיטים Loranthus acaciae  נטפל במזרח אפריקה וצפונה עד לים המלח אצלנו כמעט רק למינים של הסוג שיטה.  אולם, מה קורה להרנוג כאשר אין באזור עצי שיטה? במדבר שומרון ועד לעמק בית שאן לא גדלה שיטה סלילנית והרנוג השיטים גדל בעיקר על שיחים הנפוצים כגון רותם המדבר, אוג קוצני, ושיזף השיח.  ייתכן וזו פלישה חדשה של ההרנוג לאזורים תרמופיליים, החסרים עצי שיטה ותוך כדי כך האוכלוסיה עוברת התאמה לפונדקאים חדשים.

להמשך קריאהעל מי נטפל הרנוג השיטים במדבר שומרון?

ירבוז קוצני התגלה במרעה בקר ליד קיבוץ מצר – ואולי, טקסון חדש שטרם תואר בספרות.

בהשתלמות חוג לבוטניקה "כלנית", נמצא בתאריך 25.12.2023 בשטח  מרעה פרות של קיבוץ מצר, בגבעות גיר רך אאוקני ממזרח לקיבוץ מצר פרט בודד נקבה של הסוג ירבוז. על אף שירבוז קוצני מתואר כמין הרמפרודיט בעל פרחי זכר בצד פרחי נקבה אנו חושבים כי זהו גנוטיפ חדש חד-מיני של ירבוז קוצני. תמונות של פרט זכרי (ש.כ.) של טקסון זה מאחו פי-גלילות מחזקת אפשרות זאת.

להמשך קריאהירבוז קוצני התגלה במרעה בקר ליד קיבוץ מצר – ואולי, טקסון חדש שטרם תואר בספרות.

מתי פורח ערער ארזי בהר-שפנים ליד בית-ג'אן ?

עונת הפריחה של ערער ארזי מוזרה ביותר- אמצע החורף. בעונה זו יש סיכוי רב כי האבקה וגם הפרח הנקבי יפגע ע"י גשם וסופה חזקה ואף על פי כן מועדי הפריחה אשר של עצי ערער ארזי אשר נרשמו בעצים שתולים בירושלים היו בין 21 לדצמבר ל14 בינואר. בביקורנו באוכלוסיית הערער בהר-שפנים בתאריך 18.12.23 הערער עדיין לא הניץ אצטרטבלים זכריים או נקביים. מתי יפרח השנה הערער הארזי ?

להמשך קריאהמתי פורח ערער ארזי בהר-שפנים ליד בית-ג'אן ?

חרוב דו-מיני התגלה פורח בחודש דצמבר בקיבוץ עין-חרוד

החרוב המצוי Ceratonia siliqua הוא עץ דו-ביתי הפורח בסתיו מחודש ספטמבר ועד חודש נובמבר. עצי הזכר מקדימים לפרוח בממוצע 11 יום לפני עצי הנקבה. להפתעתנו מצאנו השנה (תשפ"ד, 2023) עץ חרוב דו-מיני(הרמפרודיטי) הפורח בחודש דצמבר. זהו כנראה עץ שתול משנות החמישים אשר הורכב או זרעיו הובאו מספרד.

להמשך קריאהחרוב דו-מיני התגלה פורח בחודש דצמבר בקיבוץ עין-חרוד

משטחי פריחה של סתוונית היורה בגבעת התנ"ך בירושלים: מדוע סתוונית היורה כה שופעת השנה?

שפעת פריחה של כתמי גיאופיטים המופיעים אחת לכמה שנים היא תופעה ידועה לחובבי הטבע אך רב הנסתר על הגלוי לגבי הסיבות להופעתה. השנה אנו מדווחים על משטחי פריחה של סתוונית היורה - Colchicum stevenii בחודש נובמבר 2023; אחד מהם הוא משטח הפריחה העז של סתוונית היורה בגבעת התנ"ך בירושלים.

להמשך קריאהמשטחי פריחה של סתוונית היורה בגבעת התנ"ך בירושלים: מדוע סתוונית היורה כה שופעת השנה?
סתוונית טוביה פורחת בפני-קדם ובכל חגורת הספר (9.12.23)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

סתוונית טוביה פורחת בפני-קדם ובכל חגורת הספר (9.12.23)

לסתוונית טוביה - Colchicum tuviae מגיע הכתר " הפרח של המדינה"שכן זהו מין צמח אנדמי לישראל (גדל בעולם רק אצלנו) ונקרא על שמו של טוביה קושניר , הבוטנאי המבטיח בן דור הפלמח שנפל עם לוחמי הל"הבקרבות מלחמת השחרור. זהו גם גיאופיט הגדל ופורח בעיקר בחגורת הספר של יהודה - "צור מחצבתנו", האזור שבו התרחשו רבים מעלילות המקרא כולל סיפורי דוד ירמיהו ועמוס. היא שייכת לקבוצה מיוחדת בסוג סתוונית , בעלת כוסיות מצויצות בבסיס הפרח המיוחדת לספר המדבר. על הביולוגיה והפריחה של סתוונית טוביה מתועדת בכתבה זו.

להמשך קריאהסתוונית טוביה פורחת בפני-קדם ובכל חגורת הספר (9.12.23)

הפטריה אוזנית חרמונית נמצאה ב"נחל חתול" בחרמון

תמונות של פטרית כובע יפהפיה ומגושמת הגיעה למערכת כלנית מהחרמון. התברר כי זהו טקסון מיוחד - אוזנית חרמונית" השייכת למין רחב התפוצה אוזנית הכלך.על הגילוי והביולוגיה של אוזנית חרמונית בכתבה זו.

להמשך קריאההפטריה אוזנית חרמונית נמצאה ב"נחל חתול" בחרמון

סיכום עונת פריחת החצב – תשפ"ג 2024

השנה (2023-24 תשפ"ד), אספו חברי חוג כלנית תצפיות רבות ותמונות אודות אתרים וזמני פריחה(פנולוגיה) של החצב המצוי – Drimia maritima.  בעוד תקופת הפריחה המרכזית של החצב היא בחודש ספטמבר הרי כבר בסוף חודש יולי צופים רבים מחובבי הטבע בפרטים יוצאי דופן, המעלים עמודי פריחה ומתחילים לפרוח בחודש יולי ואף בחודש יוני, "הרחק מעונת הפריחה הרגילה של החצב המצוי." רק אם נאסוף מידי שנה הרבה תצפיות ונשווה אותן נוכל לקבל דגמים אופייניים ונדע מי יוצא מן הכלל ומהו בכלל הכלל. השוואת נתוני הפריחה של החצב לשנים קודמות מעלה אפשרות סבירה כי השנה אחרה אוכלוסיית החצב לפרוח לפחות בעשרה ימים בממוצע. על הסיבות האפשריות לאיחור זה בפריחה בכתבה הבאה.

להמשך קריאהסיכום עונת פריחת החצב – תשפ"ג 2024

כרכום נאה התגלה בפני-קדם, ברכס הכנוב ליד חברון

כרכום נאה Crocus pallasii התגלה לראשונה פורח ברכס הכנוב אשר נמצא ברום 900 מטר מדרום מזרח לחברון. זהו מין צפוני אשר אינו גדל בשומרון, והיה ידוע עד כה רק בשני מקומות בזור יהודה.  והנה, אחת מאיתנו (מ. טל) יצאה לטייל ליד שער הישוב פני קדם וגילתה בסוף חודש נובמבר 2023, אוכלוסייה יפה של כרכום נאה.

להמשך קריאהכרכום נאה התגלה בפני-קדם, ברכס הכנוב ליד חברון