מוטנט אלבינו של קדד הנגב התגלה המעבר ערוד: על קדד הנגב וסקציית אמודנדרון ממרכז אסיה

קדד הנגב  Astragalus amalecitanus הוא מין רב-שנתי עשבוני בעל פריחה מרהיבה, הגדל בהרי הלבנט רק בהר-הנגב ויש אומרים כי הוא אנדמי אך ורק לישראל. אנו מדווחים על מציאת אוכלוסיה בה ארעה כנראה מוטציה בתפרחת והפרחים נעדרים צבע ורוד ושחור(השערות) והתפרחת נראית מרחוק כצהובה. עלו בחג הפסח לראש נחל לוץ בהר-הנגב לחזות בה. 

להמשך קריאהמוטנט אלבינו של קדד הנגב התגלה המעבר ערוד: על קדד הנגב וסקציית אמודנדרון ממרכז אסיה

גרניון הלבנון התחיל לפרוח בהר-ברכה, 19.3.2025

באביב 2022 נמצאה בחורשה הצפונית של הר ברכה אוכלוסיה גדולה של גרניון הלבנון Geranium libani . החורשה הצפונית של הר ברכה שונה בתנאיה משאר שטח הר-ברכה והר-גריזים; זהו מדרון צפוני בו שתולים עצי אורן הצנובר המשרים תנאיסביבה מתונים לעומת שאר מדרונות ההר החשוף לרוחות ושמש יוקדת ברום 850 מטר. השנה באביב 2025 הקדים הגרניון לפרוח בעשרה ימים בהשוואה לשנים קודמות. בחורשה נמצאו  גם סינפטון א"י, ולריינה איטלקית, דבורנית נאה דרדר אשקלון וארביס אושה.

להמשך קריאהגרניון הלבנון התחיל לפרוח בהר-ברכה, 19.3.2025

הסוואה בפרפרים ממשפחת הלבנינים; שינת לבנינים על פרחים בעלי צבע רקע דומה

פרפרים רואים היטב צבעים אך יכולתם לנחות ולישון על פרחים בעלי צבעים הזהים לצבע כנפיהם איננה מובנת מעליה; איך יודע הפרפר את צבעו והאם תכונה זו היא גנטית או נלמדת במשך חיי הפרפר ? על הסוואה בפרפרים ממשפחת הלבנינים בכתבה זו.

להמשך קריאההסוואה בפרפרים ממשפחת הלבנינים; שינת לבנינים על פרחים בעלי צבע רקע דומה

על מיני שחליים הגדלים בישראל ועל שחליים תרבותיים כצמח אשפתות וכגידול תרבותי

בשנות השבעים של המאה הקודמת היה שחליים תרבותיים בישראל אחד מהצמחים הנדירים ביותר בישראל ושנים לא עלה בידנו למצוא אותו. והנה לאחר 60 שנה של פיתוח ציוני מואץ ושינוי בתרבות האוכל, מביא השימוש ב"רשאד" כמרכיב בסלט הישראלי וכחומר גלם למאכלי עדות – את השחליים התרבותיים להתאזרח כצמח מעזבות שכיח למדי. מין הקרוב לו, שחליים דוקרניים גדל בר בחרמון ההררי ובגולן. עליהם ועלה שימוש בש.תרבותיים כצמח ליקוט ותבלין בכתבה הבאה.

להמשך קריאהעל מיני שחליים הגדלים בישראל ועל שחליים תרבותיים כצמח אשפתות וכגידול תרבותי

מדוע פורח ציפורן נקוד ב"טפטוף" כל השנה ?

רוב הצמחים בעולם פורחים בעונת פריחה ברורה שלוקחת 5-3 שבועות כאשר משני צידי תקופת שיא הפריחה מצטייר זנב של פריחה דלילה בתחילת וסוף הפריחה. לעומת זאת הפנולוגיה(הוא שינוי שפעת הפריחה בזמן) של ציפורן נקוד מיוחדת: אכן יש לה תקופת שיא פריחה באביב אך בכל אזורי ישראל ובכל חודשי השנה אפשר לראות צמחים של ציפורן נקוד בפריחה דלילה. במיוחד בולט הדגם בעונת הקיץ היבש בנגב ובחודשי החורף הקר בהרי הצפון אזי כמעט איננו מוצאים בכלל צמחי בר פורחים; בכל טיול ברחבי ארצנו ובכל עונת שנה תמיד נפגוש פרחי ציפורן נקוד! 

להמשך קריאהמדוע פורח ציפורן נקוד ב"טפטוף" כל השנה ?

יורינאה טרשית בנחל אליצור בהר-הנגב הדרומי

אתר של יורינאה טרשית Jurinea staehelinae (DC.) Boiss. , בן-שיח נדיר ובסכנת הכחדה התגלה במצוקי מדרגות בנחל אליצור אשר בהר-הנגב הדרום-מערבי. זהו בן-שיח אירנו-טורני נדיר ביותר באזור הלבנט במזה'ת הגדל בהרים גבוהים גירניים במדבר. היורינאה היא סוג ממשפחת המורכבים הדומה לסוג דרדר אך קוצי הקרקפת מקושתים ואינם בעלי שיכים משניים בבסיס הקוץ הראשי.

להמשך קריאהיורינאה טרשית בנחל אליצור בהר-הנגב הדרומי

ציפורנית גדולת-שיניים נתגלתה באפרת, לאחר כ-40 שלא אותרה בשדרת ההר

אתר חדש של המין הנדיר והאדום - ציפורנית גדולת-שיניים התגלה באזור העיר אפרת אשר בגוש עציון ביהודה. מין זה לא אותר בהרי יהודה והשומרון מאז 1981. על תפוצתה והמאפיין אותה בכתבה זו.

להמשך קריאהציפורנית גדולת-שיניים נתגלתה באפרת, לאחר כ-40 שלא אותרה בשדרת ההר

צופית צדה כנימות המגיחות מעפצי אלה אטלנטית

ציפור הצופית הארץ-ישראלית ידועה כמבקרת קבועה בפרחים אדומים ולוגמת את הצוף. בעונת סוף הקיץ הסתיו כאשר הפריחה מועטה ביותר, הצופית איננה בוחלת במזון מן החי וצדה עשרות חרקים זעירים. אחד מאתנו (ד.ג.) תפס אותה צדה כנימות המגיחות בעשרות מתוך עפצי אלה אטלנטית אשר בשלו ונסדקו.

להמשך קריאהצופית צדה כנימות המגיחות מעפצי אלה אטלנטית

חלמוניות איתרי בירושלים נכחדו

אוכלוסיית החלמונית מאחורי מוסדות איתרי בשולי בית צפפה בירושלים היתה ידועה בגודלה ובפריחת מאז שנות השבעים של המאה הקודמת. לצערינו, הלכה אוכלוסיה זאת והתמעטה בעקבות הרס בית הגידול כאשר הרשויות האחריות לשמירת הטבע לא עזרו בנידון.  בחודש נובמבר 2023 רשמנו בשטח 12 פרחים. השנה, לצערינו, לא הצלחנו למצוא ולו חלמונית אחת לרפואה.  חלק מהשטח נשרף, בחלק מהשטח נבנה חניון משאיות, ומרכז השטח גודר והתחילו בו עבודות חפירת יסודות לבניין.  מצאנו בשטח פרח אחרון של סתוונית ירושלים!

להמשך קריאהחלמוניות איתרי בירושלים נכחדו