נזמית מזרחית Lamium orientalis – מין חדש לישראל מהגולן

אבי שמידע –  המחלקה לאבולוציה ואקולוגיה והמרכז לרציונליות, האוניברסיטה העברית ירושלים   avi.shmida@gmail.com
עופר שנער – מנהל שמורת הבניאס, רשות הטבע והגנים Ofer.shinar@npa.org.il

צילם: עופר שנער

התצפית: 23.4.2017
פורסם:   28.4.2017

תקציר:  נזמית מזרחית Lamium orientalis 

לאחר 66 שנה של חיפושים נמצאה נזמית מזרחית (וידמניה מזרחית) Lamium orientalis בישראל. היא נאספה לפנים רק פעם אחת, במעזבה בשטח מעובד בירושלים בשנת 1956 ומאז מחפשים אותה הבוטנאים; עתה התברר כי היא גדלה כצמח בר במעבה החורש של תל חזקה במרומי רמת הגולן.

נזמית מזרחית. צילם: עופר שנער © נזמית מזרחית מיקום
נזמית מזרחית. צילם: עופר שנער ©
משמאל – המקום בו נמצאו צמחי הנזמית המזרחית

נזמית מזרחית   Lamium orientalis , הוא צמח חד-שנתי בעל פרח ורוד-ארגמן יפהפה, אשר נאסף עד כה רק פעם אחת בתוך העיר ירושלים ועל כן לא היה ברור אם הוא צמח בר בארץ או פליט תרבות אשר הגיע באופן אפיזודי לירושלים. לפנים היה המין כלול בסוג וידמניה (Wiedemannia orientalis) אך לאחרונה הועבר המין לתוך הסוג נזמית (ולכן לא נכלל במונוגרפיה על הסוג נזמית שפורסמה קודם לכן  (Mennema, 1989). בסיור סטודנטים ממכללת כנרת ב- 20.4.2017,  במהלך לימוד הצומח של יערות וחורשי הגולן תוך כדי דיגום הצמחיה בראש הר-חוזק (תל-חזקה), פגשנו בצמח יפהפה ממשפחת השפתניים בעל פרחים ורודים גדולים המסודרים בדורים מרובי פרחים. אחד מעמנו (א.ש.) הגדיר את הצמח במבט ראשון כנזמית מקווקוות אך לאחר דקות נזכר בוידמניה מזרחית, השם הקודם של נזמית מזרחית, אשר מחפשים אותה כצמח בר באזור הלבנט מאז יותר ממאה שנה. חמישה ימים לאחר הסיור לתל חזקה, סייר אחד מעמנו (ע.ש.) ביער אודם ולמרגלות תל-קצעא, ובמדרון סלעי לח הנשלט על ידי חורש עבות של אלון התולע ואלון מצוי מצא אוכלוסיה פורחת של נזמית מזרחית בת עשרים וחמישה פרטים לערך.

נזמית מזרחית. צילם: עופר שנער © נזמית מזרחית. צילם: עופר שנער © נזמית מזרחית. צילם: עופר שנער © נזמית מזרחית. צילם: עופר שנער ©
נזמית מזרחית. צילם: עופר שנער ©
להגדלה – לחצו על התמונות

נזמית מזרחית היא צמח מערב אירנו-טורני אשר ניתן בפלורה של ישראל מירושלים על פי גיליון עשביה שאסף "סבר" (אולי חנן סבר חבר קיבוץ יפתח שהיה לפני בחוג "כלנית") באחת מפינות ירושלים ב-30.4.1956. ייבוש נוסף מאזור הלבנט, קיים בעשבית האוניברסיטה העברית בירושלים מהחורן בדרום סוריה וכתוב עליו- " Hauran, Borga 15/5/1932 ". בעקבות מידע זה "הוכרז הצמח כאפיזודי בספר האדום של צמחי ישראל (שמידע וחב. 2011) ולא נכלל ברשימת הצמחים בסכנה. בעקבות המציאה חדשה הופכת נזמית מזרחית למין בר חדש לארצנו והיא מתווספת לרשימת הצמחים של הגולן. אנו מציעים להוסיף אותה לרשימת הצמחים האדומים בישראל.

הערה: הסוג וידמניה נבדל מהסוג נזמית בכך שהגביע שלו דו-שפתני ובנוי 10 עורקים, כאשר השפה העליונה של הגביע מחודדת והשפה התחתונה מחולקת לשניים; צינור הכותרת בעל טבעת שערות בבסיסו, ופרודות הזרעים משולשות.

ספרות:

שמידע א פולק ג ופרגמן-ספיר א 2011 הספר האדום – צמחים בסכנת הכחדה בישראל, כרך ב'. רשות הטבע והגנים.

שמידע א ופולק ג 2016 סיכום השתלמות כלנית בצפון הגולן , כלנית 3.     https://www.kalanit.org.il/?p=7236&preview=true

שמידע א 2015 סיכום השתלמות כלנית בצפון הגולן 6-7.5.2015. כלנית 2.  https://www.kalanit.org.il/?p=307

——————————————————————————————————————————

Mennema J 1989 A Taxonomic Revision of Lamium (Lamiaceae). https://books.google.co.il/books?id=pugUAAAAIAAJ&pg=PA18&dq=lamium&hl=iw&sa=X&ei=iKBTVdfYMMPpUtXHgMAD&redir_

===========================
כל הזכויות שמורות ל"כלנית" ©
ציטוט: שמידע א ושנער ע 2017 נזמית מזרחית Lamium orientalis – מין חדש לישראל מהגולן, חדשות בוטניות, כתב-עת "כלנית" מספר 4.

Print Friendly, PDF & Email

הרשמה לכלנית