עדכון להשתלמות כלנית לכרמל ולגליל המערבי ב- 15-16.11.2017

לחברי חוג כלנית שלומות,

בעקבות סיורי ההכנה שערכנו אנו מעדכנים את תחנות ההשתלמות הקרובה אשר תערך ביום ד' ו-ה' הקרובים, בתאריכים 15-16.11.2017. מפאת מספר המשתתפים הגדול נקיים הפעם שני ימי השתלמות זהים. כל שאר הפרטים למעט תחנות ההשתלמות לא השתנו .

להלן תחנות ההשתלמות:

  1. נרקיס סתווי בכורכר נחשולים
  2. מצוקי ישח ברכס כרמייה, הכרמל
  3. אחילוף הגליל בגבעת הברכה ליד בי"ס לשוטרים בקריית-אתא
  4. משטחי פריחה של סתוונית היורה בקיבוץ יסעור
  5. חיננית הבתה וכדן קטן-פרחים בהר-זיו ליד מעיליה

זכרו: ההרשמה נעשית ברשת  בלינק – https://register.kinneret.ac.il/
לגבי החשש בכתיבת מספר כרטיס האשראי: הטפסים נשלחים לפקס "דיסקרטי" הנצפה רק ע"י דגנית ומישל. אך כל מי שלא מעוניין לשלוח את פרטי האשראי שלו, יטלפן למימי או לאבי ויסדר באופן שנראה לו את תשלומיו. אל תתביישו לצלצל לאבי או מימי בקשר לקושיות אישיות וכל נושא הקשור לטבע וצמחים.


כל שנה תפרוסת הגשמים בסתיו שונה מאשר בשנה קודמת; ככל שהגשם מועט הוא נוטה להופיע במועד שונה ולהיות יותר מקומי. ניתן להכליל שתי תופעות הקשורות לגשמי הסתיו: 1 הגשמים מרוכזים יותר במישור החוף ובצפון-מערב ישראל. 2. כמעט בכל שנה מתרחש בסתיו אירוע אחד או שניים של "אפיק ים-סוף"; זהו פרק גשם המתרחש בעיקר בבקע ים-המלח והנגב ואופייני לו גשמים מקומיים. השנה לא היה עד כה כל פרק גשם כתוצאה מאפיק ים-סוף. מאידך גיסא, שררו בחבל הים-תיכוני הרבה ימים מעוננים של "כמעט גשם" אשר בהם ירדו כמויות זעירות (עד 1 מ"מ) במקומות רבים אשר לא גרמו כלל לנביטה במדרונות.
מנתוני השירות המטאורולוגי ומסיכומים מהודעות ברדיו נלמד כי בסך הכל היו שני פרקי גשם גדולים אשר הורידו כמות משקעים מעל 10 מ"מ כל אחד אך אלה היו באזורים מאוד מצומצמים (במושגי השירות המטאורולוגי – "גשמים מקומיים"): ב- 8 לאוקטובר היה פרק גשם בחוף הצפוני אשר גרם "לשבר ענן באזור צפון נהריה וב-3 לנובמבר גרם פרק הגשם לשבר ענן באזור חיפה.
בעקבות גשמים אלה בדקנו בסיורי ההכנה להשתלמות הנוכחית שטחים ואתרים רבים בכרמל ובגליל המערבי , אך צר לנו לשתף אתכם בידיעת המצב , כי ברוב בשטח האמור יש מעט מאוד נביטה ופריחה. ברור שבדקנו בעדיפות את אזורי חיפה ונהריה  אך לא מצאנו שם נביטה ופריחה "מדהימים" כמו בשנים בעבר שבהם היה סתיו ברוך גשמים.
התחנות ה"ירוקות ביותר" והפורחות ביותר שמצאנו הם המדרון הצפוני של נחל אורן (תחנת מצוקי שביל ישח) ואזור מעיליה נחל כזיב (הוא תוצאה כנראה של כתם הגשם שירד בנהריה). בשני המקומות הללו נראים משטחי פריחה של חיננית הבתה ושל גיאופיטים, הפורחים מיד לאחר הגשם: סתוונית היורה, נרקיס מצוי, כדן קטן-פרחים ופריחה שניה של בן-חצב סתווני. רק בנחל אורן מצאנו פריחה של עשרות פרטים של כרכום חורפי; ככל הנראה הוא צריך יותר מים. ציפורן נקוד וזוטה לבנה מעלות גל סתווי של פריחה מחודשת ומבין המטפסים פורחים עדיין רק קיסוסית קוצנית ופרטים זכרים של שרביטן מצוי.
מבין השיחים והעצים רק מין אחד מתבלט בפריחתו – חרוב מצוי. נלמד תוף כדי טיול על הביולוגיה של הפריחה ומדוע "החליט" החרוב לנוון את אברי הפרסומת שלו.

להתראות

מימי רון ואבי שמידע

 

Print Friendly, PDF & Email

הרשמה לכלנית